vrijdag 15 april 2011

KUSSENDE VLEERMUIZEN IN BEZOEKERSCENTRUM

Wie durft op de Vleermuismiddag de Kus van de Vleermuis te ontvangen?

Met het begin van de lente komen de vleermuizen weer uit hun schuilplaatsen. Op zondag 17 april kan jong en oud in het Bezoekerscentrum Beijum tussen 12.00 uur en 16.00 uur van alles ontdekken over het leven van dit bijzondere diertje. De toegang is gratis. De Vleermuis spreekt velen tot de verbeelding. Hij jaagt in de nacht, verschuilt zich op donkere plekken en is een favoriet personage op griezelfeestjes. Geen wonder dat er allemaal fabels over hem de ronde doen: zo zou hij bloed drinken en in je haren verstrikt kunnen raken. Maar wat is hiervan waar?

Actief beleid
Feit is dat vleermuizen natuurlijke insectenverdelgers zijn en daarmee zeer nuttig voor de mens. In Nederland komen 10 verschillende soorten voor, waarvan sommigen zeldzaam zijn. De gemeente Groningen heeft op veel verschillende plaatsen in de stad nestkastjes hangen en voert een actief beleid voor de bescherming van deze vliegende zoogdieren.

Jaar van de Vleermuizen
Een ander feit is dat het niet zo goed gaat met de vleermuis. Door nieuwbouw, isolatie en sloop van oude gebouwen raakt hij schuil- , kraam- en overwinterplekken kwijt. Om hier aandacht aan te besteden heeft de Nationale Zoogdiervereniging 2011 uitgeroepen als ‘Jaar van de Vleermuizen’. NDE sluit hier met de ‘Vleermuismiddag’ op 17 april op aan. De vleermuis is immers een onmisbaar deeltje van de stedelijke biodiversiteit. Daar mogen Stadjers best wat meer over weten.

Red de bat!
Kinderen en hun ouders kunnen het programma ‘Red de bat!’ volgen. Ze aaien een vleermuis, bekijken zijn anatomie, experimenteren met echolocatie en zien hoe ze hem kunnen beschermen. Ze kunnen ook knutselen of een vleermuisfilmpje kijken. En… wie durft de Kus van de Vleermuis te ontvangen?

Natuur en Duurzaamheideducatie
Het Bezoekerscentrum huisvest de eigen collectie van het centrum voor Natuur en Duurzaamheideducatie. NDE wil als onderdeel van de Gemeente Groningen Stadjers meer in aanraking brengen met thema’s rond natuur en duurzaamheid. NDE ontwikkelt hiertoe een educatief aanbod voor het basis- en voortgezet onderwijs en werkt samen met een netwerk van leerkrachten en instanties. Het Bezoekerscentrum van NDE is gehuisvest in de Boerderijum, Beijumerweg 19, waar ook de kinderboerderij en het theehuis van De Zijlen zit. De Zijlen opent ’s ochtends om 10.00 uur haar (terras)deuren voor publiek. In de Boerderijum is de komende maanden op de volgende zondagen altijd wat te doen: 15 mei, 19 juni, 24 juli en 18 september. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jothea Brouwer, 050-367 63 23, of 06-12607830 U kunt ook mailen: jothea.brouwer@groningen.nl NDE, Beijumerweg 19, 9737 AB Groningen, 050 367 63 21, nde@groningen.nl , www.ndegroningen.nl

Geen opmerkingen: