woensdag 20 april 2011

ROUWSTOET OVER KRUISPUNT BEIJUM-ZUID


Wat een indrukwekkend eerbetoon werd er vanmiddag in de Martinikerk gebracht aan de met geweld omgekomen politieman Dick Haveman. 

Ondergetekende wilde met dit mooie weer maar kort een stukje ceremonie op RTV-Noord bekijken, maar hij bleef ruim twee uur lang met ontzag kijken. Wat een waardigheid en respect bij elkaar. Waardigheid en respect vanuit de familie, maar zeker ook vanuit zijn collega's van de politie.


Normaal gesproken zou ik er vanzelfsprekend op Beijumnieuws geen aandacht aan besteden, het heeft niks met Beijum te maken. Maar omstreeks half vijf vanmiddag verzamelden zich een tiental mensen op het Heerdenfietspad boven de Beneluxweg om de rouwstoet richting Godlinze voorbij te zien komen. Op de linkerfoto ziet u een zwerm motoragenten vanaf de busbaan richting Beneluxweg en aansluitend de Eemshavenweg rijden.

Op de bovenste foto vervolgden ze hun weg. Het nieuws dat afgelopen week Noord Nederland het hardst raakte tipte even Beijum aan.

De wijk staat schitterend in de bloei.

Maar voor de deelnemers van deze rouwstoet was het bepaald geen zonnige voorjaarsdag.

5 opmerkingen:

Karin.P. zei

Erg indrukwekkend vondt ik het ook heb ook vanaf het begin tot het einde gekeken.
Vaak tranen moet wegslikken en toen Marco Borsato kwam en toen de zoon de helm kreeg het niet droog kunnen houden.
Vondt het een hele mooie dienst en voor velen die het hebben gevolgd zal het restje in een pak vla voorlopig herinneren an Dick.
Ben tvnoord en de fam. dankbaar dat we als burger hier getuige van mochten zijn.

Alie zei

Heb de samenvatting op Rtv noord.nl gezien begin van de avond. De kinderen stonden stil en vol bewondering te kijken naar wat er gebeurde. Toen ze aan het einde ook nog het wilhelmus meezongen allebei kreeg ik tranen in mn ogen. Vreselijk voor die familie en collega's. Je wilt je eigen kinderen intuitief weghouden bij deze ellende, maar ze krijgen er veel van mee. Dat ze gisteren op hun eigen manier daar uiting aan gaven was prachtig.
Het was byzonder om de uitzending te zien. Ik was gisteren net het kruispunt over voor het afgezet werd. Wist niet dat de stoet ook hier langs zou komen, maar vermoedde het meteen, ook toen bij kardinge 4 motoragenten de ringweg op reden. Respect voor alle agenten!

Kees Huizenga zei

Hierbij de link van RTV Noord met de video-opnames:

http://www.rtvnoord.nl/nieuws/nieuws.asp?pid=100065

Kees Huizenga zei

Ik kan me voorstellen dat mensen zich afvragen waarom de rouwstoet de wijk Beijum aandeed. Welnu, dat werd veroorzaakt omdat de lijkwagen met politie-escorte langs het politiebureau van Kardinge aan de Parkallee 20 reed. Dick Haveman heeft kenbaar op dit politiebureau gewerkt. Vandaar.

Wat mij bijblijft is de grote onderlinge solidariteit onder de dienders. De erehaag van circa 1200 politiefunctionarissen van alle rangen langs de Oosterstraat, de Grote Markt en de Martinikerk. Als één politieagent in functie geraakt wordt, worden allen in het hart getroffen.

De overheid heeft het geweldsmonopolie om de openbare orde te handhaven. Als gevolg hiervan zijn de bewakers van onze openbare orde de primaire mikpunten van de agressie van gestoorde burgers. Zij, de kwetsbare dienders, vangen de grote klappen op. En hun families, aanverwanten en vrienden.

Een moment om stilte te betrachten.

Kees K. zei

Diep triest voor de familie van de overledene die z'n werk deed en daarbij omkwam.

Toch een kritische noot bij zoveel 'saamhorigheid'. Ik was in de oosterstraat toevallig, zag het cordon en de flesjes halve liter spa-blauw die werden uitgedeeld. Dus, gezien de hele ceremonie, bij elkaar minimaal 6000 werkuren en 1200 flesjes spa (waarschijnlijk 2400).

Nou ga ik niet zeuren over wat dat de maatschappij kost, maar voel wel een wrang gevoel. Zeker omdat meestal niet de politie maar de burgerslachtoffers de klappen oplopen. Maar daarvoor wordt de weg niet afgezet.