zondag 3 april 2011

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (76)

Een vroege bloeier is het (gevlekt) longkruid (Pulmonaria officinalis). Half februari zag ik op De Wiershoeck al de eerste bloemen. De dinsdag daarop bleken die duidelijk aangetast door de nachtvorst. Een maand later staat het longkruid echter volop te bloeien.

De botanische naam (Pulmonaria) is afgeleid van het Latijnse pulmo (long). Men meende dat de tekening op de bladeren van het gevlekt longkruid op (zieke) menselijke longen leek. De plant werd daarom als geneesmiddel bij longaandoeningen beschouwd. Die geneeskrachtige werking is echter niet bewezen. Wel bevat het blad silica, dat de longen meer elasticiteit geeft.

De plant wordt heel toepasselijk ook wel vlekkenkruid genoemd. Longkruid bloeit in maart tot en met april met blauwe bloemen. De bloemen staan in eindstandige trossen op korte stelen. De bloemen zijn eerst roze, later worden ze blauw. Ze zijn trompetvormig en ongeveer 1 cm lang. Longkruid is in grote mate “slakbestendig” en het is ideale bodembedekker voor beschaduwde plaatsen.


Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: