dinsdag 12 april 2011

STADSWACHTEN VOOR EEN SOCIAAL & LEEFBAAR BEIJUM

Gistermiddag kwam ik ze tegen ter hoogte van 't Schooltuincomplex. Het leek een pleziertochtje, maar ze waren wel degelijk aan het werk. Opletten en kijken of alles in orde is in de wijk.

Ze zagen er fris en opgewekt uit en op de vraag of ze even op de foto wilden kwam geen bezwaar.

Wat een leuke baan eigenlijk, als je er langer bij stil staat. Allemaal een mooi pakje aan, een goede fiets onder de kont en lekker door lenteachtig Beijum fietsen. Stadswachten.

Dat klinkt idyllisch maar het wil natuurlijk niet zeggen dat elke dag rozengeur en maneschijn is. Ze hebben wel degelijk verantwoordelijkheid en een veiligheidsbevorderende functie in de buurt.
Rechts Nederland lijkt het meer op te hebben met centen dan met de menselijke maat. Het kan niet anders of er komt verzet tegen bezuinigingsplannen die deze menselijke maat in de samenleving aan het ondermijnen zijn. Morgen zullen de vier stadswachten op de foto hoogstwaarschijnlijk met meerdere mensen met een gesubsidieerde baan gaan demonstreren voor behoud van hun baan. Op naar de Ossenmarkt. Ik zou een oplaadbare flyer opgestuurd krijgen maar dat is tot nu toe niet gelukt. Daarom even zo:

Kom op 13 april om 14.00 uur naar de Ossenmarkt voor een demonstratieve optocht naar de Grote Mark “Voor behoud van onze banen en onze zeer gevarieerde dienstverlening aan de stad Groningen”
Maak werk van mijn baan
Het Platform Groningen sociaal en leefbaar strijdt voor behoud van gesubsidieerd werk en re-integratiebanen
Groningensociaalenleefbaar@gmail.com Tel. 06 - 52 57 94 05

Op de GroningerInternetCourant staat dit:
Woensdag 13 april lopen medewerkers van VeiligheidsZorg Noord mee in een protestmars. De stadswachten en hun collega’s protesteren samen met andere gesubsidieerde medewerkers uit de stad tegen de voorgenomen bezuinigen op gesubsidieerde arbeid.

De ondernemingsraden van een aantal grote werkgevers van gesubsidieerde arbeid, als Werkpro, Weerwerk en VZ Noord, hebben de protestmars georganiseerd. De protestmars begint op de Ossenmarkt, wordt begeleid door een brassband en eindigt op de Grote Markt.
De protestmars is op touw gezet om aandacht te vragen voor de ernstige gevolgen van de bezuinigingen. Voor VZ Noord en de stad Groningen betekent het dat er geen 70 stadswachten meer in de stad zijn, maar slechts 36. En die 36 hebben een tijdelijk contract en werken met behoud van uitkering. Ze krijgen geen salaris meer en zijn dus niet meer in dienst bij VZ Noord. De 30 ervaren stadswachten met een vast contract verliezen hun baan. Zij kunnen daardoor niet meer de stroom van nieuwe stadswachten opleiden en inwerken.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

als dit plan doorgezet word,dat al die mensen hun baan kwijt raken,dan is volgens mij de gemeente nog duurder uit,de mensen krijgen dan weer een uitkering,krijgen vervolgens weer,huurtoeslag en alle andere toeslagen.ik denk niet dat de mensen die dan b.v als stadwachten werken gemotiveerd zijn met behoud van uitkering.denken jullie wel.ik denk dat de gemeente hier niks mee opschiet,dus laat deze bezuining maar lekker zitten en laat de mensen gewoon hun werk doen.

Anoniem zei

De bedoeling van de overheid was dat deze mensen gewoon vast in dienst zouden komen. Waarom kan dat met stadswachten ook niet, politie krijgt meer geld.

Is het al zeker dat ze ontslag krijgen?