donderdag 7 april 2011

PLEIN OOST BY NIGHT (2)

Ons mooilelijk plein blijft me fascineren. En hoe de Beijumers weer met het plein omgaan ook. Er moet wat gebeuren met Plein Oost, zoals het nu gaat is het tegenvallend. Vindt men. Doods, kaal en onaantrekkelijk. Van de 263 stemmers hebben 151 gekozen voor  plan Max. Klik hier om de uitslag van de verkiezing nog eens te lezen. Het is gemakkelijk om een beetje te gaan zitten schamperen over de lage opkomst. Tegen de 14000 bewoners aan, en maar 263 mensen die de moeite namen om mee te willen bepalen hoe de 'huiskamer van Beijum' er over een jaar uit kan zien. Wel massaal kankeren maar er niks aan willen doen? Het doet in de verte op een vreemde manier denken aan de duizenden handtekeningen voor de herbouw van de Boerderij.Wat was er zes jaar geleden een animo om de kinderboerderij en bezoekerscentrum herbouwd te krijgen. De Boerderijum is deze maand twee jaar open, en de bezoekersaantallen blijven dik tegen vallen. Vreemd volkje, die Beijumers. Een voorzichtige conclusie heeft zich langzamerhand in m'n hoofd gevormd. Er is niks mis met de wijk, met Plein Oost of de Boerderijum. Er klopt iets niet met de bewoners van de wijk. Nee, niet de variatie dat Frankrijk een leuk land is zonder de Fransozen. Zo stekelig ligt het niet. Maar als zo weinig Beijumers interesse hebben in een florisanter en levendiger Plein Oost, waarom er dan weer zoveel geld tegen aan smijten?

4 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

De uitslag van de stemming over de aanpak van Plein Oost staat op een ander bericht van Beijumnieuws van 3 april jl.
Zie: http://beijumnieuws.blogspot.com/2011/04/pand49-here-we-are-expositie-ricky.html

“Naschrift JF: Marijke Langius vertrouwde me nog de verkiezingsplannen toe voor Plein Oost. Precies 151 mensen hadden op Mix gestemd, 105 op Max. Totaal hebben 263 hun stem uitgebracht. Opgeteld en afgetrokken betekent dit dat er 7 'verdwaalde' stemmen zijn uitgebracht.” Einde citaat.

De vraag is of deze stemming wel rechtsgeldig is geweest.

In de eerste plaats konden de wijkbewoners niet tegen de beide ontwerpen stemmen.

In de tweede plaats konden de wijkbewoners niet blanco stemmen.

In de derde plaats zijn in vele straten niet de stemfolders bezorgd. Dat bleek uit mijn oproep van 26 maart 2011 op Beijumnieuws.
Zie: http://beijumnieuws.blogspot.com/2011/03/oog-tv-over-week-van-het-plein-oost.html

In de vierde plaats konden de bewoners enkel stemmen tijdens de beperkte openingstijden van de OB Beijum. De vraag is waarom niet kon worden gestemd in buurtcentrum De Kleihorn in Beijum-Oost. Of in Pand 49. Gedurende hele dagen (twee dagdelen).

In de vijfde plaats konden ook minderjarigen stemmen. Heel mooi, toch? Hebben de basisscholen de kinderen gestimuleerd om te gaan stemmen? Of hun ouders? Per huisnummer is slechts één stemfolder bezorgd!
Voor veel kinderen stonden de maquettes van MIX en MAX te hoog opgesteld. Evenals de gevelbeschilderingen. Ik betreur dit.

Noten

1. Vorige week woensdag om 16:30 uur zag ik in en rondom De Wegwijzer geen verwijzing naar de stemming over de aanpak van Plein Oost. Misschien waren de wijkposters reeds weggehaald. Dat weet ik niet.

2. Persoonlijk heb ik op de MIX-variant gestemd. De opkomst is waarlijk bedroevend. Ik vind dit heel erg. Hoeveel wijkbewoners komen er dagelijks of wekelijks in De Wegwijzer?

3. Welke PR-lessen kunnen er getrokken worden? Leeft Plein Oost wel bij de Beijumers?
Hoe zit het met de Public Relations van de bezigheden van het NLA-wijkteam Beijum?

Anoniem zei

Had ook nog willen stemmen (en ontwerpen bekijken), maar helaas te weinig gelegenheid gehad om naar de bieb te gaan.

Karin.P. zei

Ik heb meegedacht over hoe het plein eruit moest komen te zien en toen ik in de bieb kwam stondt er een heeel ander ontwerp het leek helemaal niet op wat wij met zijn allen had gemaakt !
Vaker stemmen zou idd kunnen je moest wel naam en adres vermelden op de achterkant dus ze hebben er wel hun best voor gedaan fraude tegen te gaan.

Kees Huizenga zei

@ Karin P.:

Op het stemformulier stond:
"Opgave van persoonsgegevens is niet verplicht."

Anoniem stemmen was dus mogelijk.
De boven geciteerde zin was wel leesbaar, maar vette hoofdletters en een andere kleur waren uiteraard beter geweest.

Er was daarom zeker stemfraude mogelijk!!!

Kenbaar weet men bij de dienst RO/EZ niet hoe men een wijkproject democratisch kan laten verkiezen. Heel jammer!