donderdag 28 april 2011

UITRENGEBIED, GEEN OPRUIMPLICHT

De datum 1 mei nadert met rasse schreden. Het is niet alleen de dag van de arbeid, maar ook de dag waarop een nieuw stad-Groninger hondenbeleid ingaat. Langs de Zuidwending en bij de vijver achter Innersdijk (foto's) staan sinds kort deze palen met opschrift. Je hond mag er uitrennen en je hoeft de eventueel gefabriceerde keutels niet op te ruimen. Dit staat op de site van de gemeente groningen.
Er komen in bepaalde wijken in de stad meer en ruimere uitlaat- en uitrengebieden dan in eerdere gemeentelijke hondenplannen stond. Dat is het gevolg van de meer dan zeshonderd reacties op het voorstel van de gemeente Groningen voor het aanwijzen van uitren- en uitlaatgebieden voor honden. Omdat het afwegen, bespreken en inpassen van de suggesties tijdrovend is, is het de bedoeling dat de nieuwe hondenregels op 1 mei ingaan. Dat is twee maanden later dan gepland.

Er tekent zich een duidelijke lijn af in de reacties: veel mensen hebben moeite met het aanlijngebod en vinden dat er in hun wijk te weinig uitrengebieden staan ingetekend. Ook de omvang ervan vinden hondenbezitters ontoereikend. De gemeente wil hondenbezitters tegemoetkomen door de locaties voor hondenuitren- en uitlaatgebieden nog eens zorgvuldig te bekijken en waar mogelijk te verruimen.

Bij het zoeken naar de nieuwe uitren- en uitlaatgebieden staat het aanlijngebod niet ter discussie. Deze regel is al geruime tijd van kracht in de gemeente Groningen en houdt in dat honden overal in de stad aangelijnd moeten zijn, behalve in de daarvoor aangewezen uitren- en uitlaatgebieden.
Spelregels 1 mei 2011 van kracht
Het afwegen, bespreken en inpassen van de nieuwe suggesties is een tijdrovende klus. Daarom gaan de nieuwe regels (hondenpoep opruimen, opruimmiddel mee) later in dan de oorspronkelijk geplande datum 1 maart. Op basis van de binnengekomen reacties zal het college over de invoering van de definitieve uitren- en uitlaatgebieden in april een besluit nemen. Het is de bedoeling dat de nieuwe regels op 1 mei 2011 ingaan.
De laatste regel laat m.i. de krachtenloosheid van het nieuwe plan zien, en let daarbij vooral op het woord 'bedoeling.' Het is de bedoeling dat...toont een slag om de arm: het blijft maar afwachten of het daadwerkelijk gaat lukken. Ondergetekende is niet in het bezit van een trouwe viervoeter. Maar volgens mij is er geen hond die 's avonds in het donker de drol van z'n huisdier op gaat ruimen. Terwijl dat wel de bedoeling is.

5 opmerkingen:

Johan Fehrmann zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Johan Fehrmann zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

ik heb al plaatsen gezien waar de paaltjes nog wel stonden maar de plaatjes eraf gehaald waren en dat terwijl het allemaal nog niet eens "begonnen" is...

Anoniem zei

Had ik wel verwacht dit heeft wat gekost ik trek mij er niets vanan ik betaal honde belasting dan mag hij op het gras poepen die van mij loopt niet los dus laat ze maar komen als ze niets beter te doen hebben hier in groningen op naarvde 12 STATUS

Anoniem zei

Moeten zo ook de fietsers en brom-scooters weren op de plaatsen waar je hond wel mag loslopen zoals het Tijdpad daar wordt niets aan gedaan en wel klagen over hondenpoep.
Als je er iets van zegt krijg je ook nog een grote muil