vrijdag 1 april 2011

DE ETHIEK VAN DE JOURNALISTIEK INZAKE D.

Op Beijumnieuws ontving ik de nodige boze reacties n.a.v. berichten over de jonge moeder Devna. Want, moest ik de voornaam van het meisje nou wel noemen? Behalve reacties ontving ik ook de nodige boze mailtjes.
De boze reacties snap ik enerzijds: moet dat nou zo? Anderzijds, het staat allemaal al op internet en het is wijknieuws. Verre van leuk nieuws, ik gun het Beijum als laatste om zo in het landelijk nieuws te moeten verschijnen, het liefst schrijf ik de wijk waar ik met liefde woon de lucht in. Maar, kop op mensen, een beetje weerbaar zijn graag, we kunnen wel tegen een stootje, vooral ook omdat het puur stomme toeval is dat het onze wijk aangaat.
De directeur van de Heerdstee valt over het benoemen van de voornaam van de jongste Beijumse moeder ooit:
Directeur Wim Moes van De Heerdstee in Groningen, de basisschool van het 12-jarige meisje dat beviel van een dochter, dient een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek. De klacht is gericht tegen De Telegraaf en de EO.
De Telegraaf heeft de voornaam van het meisje opgeschreven en de EO heeft haar klasgenootjes via twitter benaderd. Moes wil met de klacht een oordeel losweken waar de grenzen in de journalistiek liggen.
Bron: dvhn.
Reacties zijn welkom, maar ze worden eerst gemodereerd.


PETER REHWINKEL STAAT PAL VOOR BEIJUM IN UITGESPROKEN VARA
En luister in Uitgesproken Vara in de 6e ( 5.45) minuut ook hoe prachtig burgemeester Peter Rehwinkel en Wim Moes het voor onze prachtige groene wijk opnemen. Hoezo godverdegodver, (pardon gelovige lezers, het moet even) Beijum als een achterstandswijk betitelen!
Met dank aan een lezer, kijk hier.!!!!!!!

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Blijft de zaak nog langer in de publiciteit. Ik vraag mij ook af of dat een taak van een directeur is?
Het gedoe wordt steeds groter.

Anoniem zei

ik denk dat als er zoiets in het nieuws komt dat je dan niet je kop in het zand kunt steken door het niet te benoemen.
ik denk ook dat er nu vooral gekeken moet worden naar de belangen van de jonge moeder en haar kindje en dus lijkt het mij toe dat er nu meer dan genoeg aandacht aan besteed is...
tijd om verder te gaan en de mensen die het betreft lekker met rust te laten zodat ze in rust aan de situatie kunnen wennen en door kunnen met hun leven, dat zal al moeilijk genoeg zijn na zoiets ingrijpends...

Bert zei

Groot gelijk Johan! Het is gewoon stom toeval dat het in onze wijk gebeurt. En als er over geschreven moet worden, laat het dan integer en waar zijn.
Het doodzwijgen of andere kant opkijken alsof er niets aan de hand is, is typisch iets van vroeger of van radicale gelovigen. Het is gebeurd en dat is verdomd jammer voor deze jonge moeder en voor haar kind. De media gebruikt tegenwoordig te pas en te onpas de vrijheid van meningsuiting om alleen maar de kranten te kunnen verkopen. Johan heeft ervoor gekozen om mensen de gelegenheid te geven zich voor te bereiden en de eerste rust te geven ipv als een achterlijke gier bovenop een weerloze prooi te storten voor spektakel\centen!

Goed zo, Johan, blijf integer! Dat kenmerkt de ware verslaggever.

Anoniem zei

http://uitgesproken.vara.nl/Nieuws-detail.7674.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=41919&cHash=d3f6d09fb740778255b3534c4b6a084e

Hier een interview met wim moes en de burgemeester

Anoniem zei

Nou dat zal veel zin hebben. We hebben bij Powned gezien wat voor zin zo'n club als de raad voor de journalistiek heeft...

Anoniem zei

Ik snap niet dat Johan er nog een schepje bovenop doet door in zijn zoveelste bericht over dit onderwerp nogmaals de naam van de moeder te noemen, nota bene in de kop! Zal wel onder journalistieke vrijheid vallen. Hoewel 'journalistiek'? Johan is gewoon iemand met een weblog. Niets journalistieks aan. Daarom kun je ook geen klacht tegen hem indienen denk ik. Maar ik wist de naam van de moeder niet en nu wel. Waardeloos, ik had het liever niet geweten.

Kees Huizenga zei

Burgemeester J.P. Rehwinkel komt op voor de wijk Beijum. Evenals VCOG-directeur Wim Moes, tevens lid van de Groninger gemeenteraad namens de PvdA.
In "Uitgesproken VARA" zeiden ze gisteravond dat "Beijum geen achterstandswijk is". Dit is grote klasse! Dit is professionele communicatie! Top!

Burgemeester Rehwinkel zei volledig terecht dat eerst zaken bewezen moeten worden, voordat men een oordeel kan vellen. Niemand is schuldig totdat een strafbaar feit bewezen is. De strafrechter heeft het laatste woord! Waarvan akte!

Hetzelfde niveau had ik verwacht van de BOB. Door middel van een persbericht. Als bestuur van de BOB had men een oproep tot kalmte en rust kunnen doen laten uitgaan. Omdat er een onmiddellijke relatie is met "de bevordering van het leefklimaat, het werkklimaat en het woonklimaat in Beijum", gegeven de statuten van de BOB. Toch???

Wat zien we op de website van de BOB? Niets. Helaas! Een grote gemiste kans.

Zie: http://www.bewonersorganisatiebeijum.nl