zondag 3 april 2011

PAND49: HERE WE ARE (+ expositie Ricky Snelders)

Eergistermiddag liep ondergetekende op z'n hoede Pand49 binnen. De verkiezing van de drol op Plein Oost was als 1 april-grap redelijk geslaagd, maar je weet nooit of je op zo'n dag nog meer in de maling wordt genomen. Over 1 april gesproken, op de Heerdstee werden leerlingen op deze grappenmakersdag geslaagd gefopt. De dag tevoren is ze gevraagd om sloffen mee te nemen omdat de vloer gedweild zou worden. Massaal kwamen de kids met sloffen op school, waar ze te horen kregen dat het een 1 april-grap betrof. Ik roer nog een keer de meest centraal liggende basisschool uit Beijum aan, de school die de afgelopen week onverdiend negatief in het nieuws stond. Ok, negatief klopt niet helemaal maar de associatie met de affaire die afgelopen week in de landelijke publiciteit is gekomen is er nu eenmaal. Ondergetekende heeft met de schoolleiding een mediastilte afgesproken. De golven van publiciteit bleven aanwellen en de diepste wens van de Heerdsee is: rust. Een ding wil ik nog even kwijt: de ouders van de Heerdstee staan pal voor hun school. Geen denken aan om de school waar ze hun kinderen aan hebben toevertrouwd in twijfel te trekken. Integendeel, ze gaan a.h.w. om de school heen staan. Ik kom hierop omdat me vanuit Pand49 in geuren en kleuren werd verteld hoe sommige verslaggevers afgelopen week tekeer zijn gegaan op Plein Oost. Zoals gezegd, de noordelijke media hebben evenwichtig en respectvol op de Beijumer toestand gereageerd. Maar je had ze erbij die het huis van de vader zijn binnengedrongen en hem achtervolgden tot in Innersdijk. De criticasters die mijn berichtgeving over deze zaak ook niet helemaal in de haak vonden kan ik geruststellen, ik heb me voor wat ik weet, gehoord en gefotografeerd heb sterk ingehouden. En het verzoek van de school om even radiostilte in acht te nemen respecteer ik. Wellicht over een week of twee, drie een terugblik.

Goed, Pand49 op 1 april. De aanwezige dames namen me niet in de maling maar wel hadden ze verheugend nieuws. Pand49 staat in de free brochure van de Groningen Galleries Visual Arts Gallerie. Een Welcome to Groningen brochure published by the Groningen galleries in collaboration with marketing Groningen. Jaja, Beijum staat op de kaart, en op pagina 2 van de brochure staat Beijum letterlijk ingevoegd op de kaart, de plattegrond van de stad. Wat staat er zoal in de brochure? Atelier Pand49 is a lively and approachable gallery run by volunteers that supports and exhibits local creative talent. Established in the relatively young city-district of Beijum, Atelier Pand49 host a small shop filled with artwork at affordable prices as well as an Arthoteque. A large variety of art workshops are organised on a regular basis both indoors and out in nature. Op de linker foto ziet u Pand49-medewerkers Marijke Langius (links) en Rita de Wit vol trots de brochure bekijken. Visioenen van busladingen Amerikanen, Europeanen en Japanners trokken aan mijn geestesoog voorbij. Zou dit de ommekeer betekenen voor Plein Oost? Moet de busbaan ook weer open in verband met de lading toeristen die op Pand49 afkomen? Het moet toch niet veel gekker worden voor ons aller kunstenaarspand op ons aller Plein Oost!
In de aangrenzende ruimte liep ik Ricky Snelder tegen het lijf, zie foto rechts. Ze was zich aan het voorbereiden voor haar expositie die zondagmiddag om 16.00 uur wordt geopend. Zie ook de laatste aankondiging over Pand49 op Beijumnieuws. Foto's van de opening van de expositie vanmiddag zijn welkom.
Naschrift JF: Marijke Langius vertrouwde me nog de verkiezingsplannen toe voor Plein Oost. Precies 151 mensen hadden op Mix gestemd, 105 op Max. Totaal hebben 263 hun stem uitgebracht. Opgeteld en afgetrokken betekent dit dat er 7 'verdwaalde' stemmen zijn uitgebracht.
De video over 'kunstenaars in de dop' met Wil Mazeland wordt binnenkort gepubliceerd.

Geen opmerkingen: