Bij een verkiezing van de boom met de mooiste knoppen zou wat mij betreft de Wilde Kastanje (of Paardenkastanje) zeker op het podium mogen plaatsnemen en misschien zelfs wel op de hoogste trede.
We kennen allemaal de prachtige, statige kastanjebomen. Vroeg in het voorjaar zijn ze met hun prachtige rechtopstaande bloesems een lust voor het oog. De kastanje bloeit in mei-juni. De bloemen zijn wit met gele en rode vlekken en staan in grote, rechtopstaande trossen.
De Wilde Kastanje is afkomstig van de Balkan en Klein Azië. In het midden van de 16e eeuw heeft een Oostenrijkse diplomaat deze kastanje naar ons land gebracht, tegelijk met de tulp en de sering. In de loop van de 18de eeuw raakte hij verspreid in parken en langs lanen. De boom kan dertig meter hoog worden en meer dan 250 jaar oud.
Zo hoog en oud zijn de kastanjes op De Wiershoeck niet en dat zullen ze waarschijnlijk ook niet worden. Ze zijn ongeveer een meter hoog en hebben nog geen echte zijtakken. Maar ze hadden wel prachtige knoppen. Die knoppen gingen eerst heel langzaam open en twee weken later kwamen de bladeren voorzichtig te voorschijn (foto’s 5 en 19 april).
In 2002 is de kastanje massaal belaagd door de Kastanjemineermot. Dit is een heel klein vlindertje waarvan de larven leven in kastanjebladeren en het bladmoes volledig wegvreten. Hierdoor kunnen de bladeren van de kastanje al in juli bruin en verdord zijn. Ze vallen dan af lang voor de herfst echt is ingetreden.
Sinds 2005 is de kastanje ook door een andere geheimzinnige ziekte getroffen: de stamverslijmingsziekte. Uit een soort wond op de stam stroomt een teerachtige vloeistof. Er wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaak van deze ziekte en naar de manier waarop die kan worden bestreden.
Er bestaat ook een Tamme Kastanje, maar dat is een heel andere boom en behoort zelfs tot een andere familie. De vrucht van de Tamme Kastanje is eetbaar (en gezond), maar die van de Wilde Kastanje is vies bitter en je krijgt er buikpijn van. Herten en schapen kunnen deze kastanjes wel eten. Ook wordt het gebruikt als medicijn voor paarden. Daardoor wordt de Wilde Kastanje ook wel Paardenkastanje genoemd.
(info: http://www.leerwiki.nl/ en http://www.willemwever.nl/)
Foto + tekst: Luit Staghouwer
zondag 24 april 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten