zaterdag 9 april 2011

MAX MICHA OVER GRONINGSE POLITIEK

Herinnert u zich deze nog?

Formateur Moorlag gaat voor een college van paars-plus. Een combinatie die in Groningen volgens mij nog niet eerder is uitgeprobeerd. Een dikke plus in de ogen van de linkse Groningse politiek. Dat we de VVD toelaten in het provincie college bewijst toch wel dat we ons aan het los maken zijn van ons marxistisch verleden. Moorlag denkt dat een sociaal liberaal beleid de beste oplossing is voor onze provincie. Het zal hem veel moeite hebben gekost om over zijn sociale hart te strijken en een overeenstemming te bereiken met de VVD in Groningen. Het college in de gemeenteraad heeft dit ook een keer geprobeerd, maar is hier van teruggekomen. Dat was in de tijd dat de VVD een partij was van principes en standpunten.

Wijlen Pim Fortuyn schreef fel over deze combinatie van paars en liet ons zien en horen wat de gevolgen waren voor Nederland. Jammer genoeg heeft hij zijn werk niet kunnen afmaken en lijkt de schade onherstelbaar. Voor de meeste Groningers waarschijnlijk een opluchting. Stel je voor dat zo’n paternalistische neoliberaal Nederland gaat regeren! Maar daarom hebben de beleidsmakers ook de paars-plus combinatie uitgevonden. Paars-plus is totaal anders dan de kabinetten van Wim Kok. Omdat de VVD meedoet. Op dit moment een regeringspartij en liberale middenpartij, dus een win-win situatie voor onze provincie. Over 4 jaar kan het CDA ook meedoen in deze paars-plus variant aangezien de koers van dominee Peetoom een linkse is en dus goed aansluit op het Groningse bestuur en beleid.

Waarom was tijdens de landelijke verkiezing 2010 Nederland toch zo fel tegen de combinatie paars-plus? Het overleg liep toen stuk op de bezuinigingen en immigratie. Bezuinigingen die de linkse partijen niet wilden doorvoeren, maar voor zich uit wilden schuiven. Geen akkoord wat betreft immigratiebeperking. Nou, gelukkig hebben we in de provincie Groningen last van krimp, dus plek zat. Bezuinigen hoeft ook niet zozeer in Groningen. We verhogen gewoon de woonlasten, parkeergelden en de provinciale opcenten. We laten de Ebbingestraat gewoon voor de helft leegstaan en wat de industrieparken betreft die voor de helft leeg staan, bouwen we toch gewoon nieuwe? Zolang de Tram en het Forum maar kunnen doorgaan, ook al moeten we de kleine scholen op het platte land sluiten.

Met een paar-plus combinatie zal er uiteindelijk niet veel veranderen in het politieke landschap van Groningen. De boel zal de boel blijven en het beleid zal gewoon zijn rode weg vervolgen. Misschien dat de PVV af en toe even zal piepen of het CDA, maar of dat nu veel indruk zal maken? Ik heb mijn twijfels. Ik hoop dat ooit er een balans zal komen in onze colleges wat betreft beleid en richting. Dat er met mij meer mensen zien dat je niet alleen maar moet gokken op bijvoorbeeld een Energie Valley, wat bestaat dankzij een publiek private samenwerkingsverband. Van kunst, cultuur of wind(molens) kunnen we nu eenmaal niet leven.

Max Micha

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Sorry, geen touw aan vast te knopen, maar probeer het gerust nog eens.

mvrgr Hajé Bussink

Kees Huizenga zei

Max Micha doet er m.i. goed aan om zich te houden aan onderstaande tips voor het schrijven van een pikant-belegen column.
Deze column van Max M. heeft geen onderlinge samenhang. Te veel onderwerpen worden te oppervlakkig behandeld en op één grote hoop gegooid. Er worden te veel “zijpaden” betreden (zie het derde punt van aandacht). Zonder deugdelijke onderbouwing. Er wordt niet naar een bepaalde persoonlijke visie toegeredeneerd.
Max: ik verwacht meer niveau van je!

Zie: http://idenmaker.blogspot.com/2009/04/tips-voor-een-goede-column.html

“Tips voor een goede column

Gevraagd om over jouw expertise een (gast-)column te schrijven? Met deze tips kom je een heel eind.

Ieder blad heeft tegenwoordig minstens één column, of het nu een vierbladig relatieblad is van een verzekeringsmaatschappij of een gewichtig zakenblad. Ook op websites zijn veel columns te vinden.

Als je deskundige bent op een bepaald terrein of interessante ervaringen hebt opgedaan, krijg je wel eens de vraag om (gast-)column te vullen in een blad of op internet. Een goede column vergt veel schrijven, schaven en schrappen, wat niet iedereen gemakkelijk afgaat. Toch kom je met jouw deskundigheid vast een heel eind, zeker als je weet hoe je jouw boodschap kunt verpakken. Ik geef je hier enkele tips om aan de slag te gaan.

• Kies een verrassende openingszin, die prikkelt tot verder lezen. Dat kan een concrete ervaring zijn, een ongebruikelijke waarneming of een stelling. Val met de deur in huis en laat nuances achterwege.
• Schrijf kort, kernachtig en ter zake. Hoe korter, hoe krachtiger, hoe beter.
• Behandel één onderwerp per column en bewandel geen zijpaadjes. Hoe meer zijpaadjes je inslaat, hoe eerder de lezer afhaakt.
• Wees eigenzinnig, kleurig of eenzijdig. Een column verwoordt nooit de publieke opinie, maar je eigen meningen en bevindingen.
• Blijf bij jezelf: ga uit van je eigen ervaringen of je eigen professionele achtergrond. Schrijf over dat wat jou in je werk of je eigen omgeving bezig houdt. Daarmee overtuig je je lezer.
• Zorg voor een originele invalshoek of een mening die afwijkt van de heersende opinie. Op het intrappen van open deuren of obligate meningen zit niemand te wachten.
• Zorg voor een ‘conflict’. In de kern draait een column bijna altijd over een spanning of een tegenstelling: de kloof tussen hopen, geloven en verwachten en de dagelijkse werkelijkheid.
• Een mengvorm van verhaal met een mening werkt vaak goed. Neem je lezer allereerst mee in je verhaal: vertel een belevenis in het persoonlijke leven, een gebeurtenis in het werk of een gelezen krantenartikel. Vertel vervolgens wat het effect van die gebeurtenis was. Tot welke overpeinzing of een conclusie leidde dat?
• Zorg ervoor dat je iets teweeg brengt bij de lezer. Een goede column zet aan tot nadenken, vermaak of verwondering of lokt discussie uit. Ieder goed verhaal bevat een emotie en dat geldt bij uitstek voor een persoonlijk genre als een column.
• Geef voorbeelden en metaforen zo strak mogelijk weer. Hoe helderder, hoe krachtiger.
• Besteed aandacht aan een goed slot. Dat kan een verrassende wending zijn, een uitsmijter of een verwijzing naar de stelling uit het intro. Ook een open eind of een vraag kan goed werken.”
Einde citaat.

Zie verder: http://nl.wikipedia.org/wiki/Columnist

Anoniem zei

Paars-plus klink een beetje als een wasmiddel met nieuwe formule (nu nóg witter). Maar nieuw is niet altijd beter. Ook dít keer gaan de vlekken er niet uit.

(rené)

Kees Huizenga zei

Dit is een voorbeeld van een prachtige en uitgekiende column.

Zie: http://www.financieel-groningen.nl/2011/04/paars-plus-in-groningen-maakt-denkfout/

Een prachtige titel. Er wordt naar een goed einde geredeneerd. Met valide argumenten. Met een uitstekend slot.

Goed opgebouwd, een mooie opening, waarop later zeer subtiel wordt terugkomen (GroenLinks krijgt een "aardige" energiebehandeling).
Citaat:
"Dat GroenLinks op dit punt een flater slaat, hoef ik amper uit te leggen. Een partij die zich groen noemt en de mogelijkheid heeft een kolencentrale tegen te houden, moet dat gewoon doen. Punt."

Hoe zo: groene energie?

Alle PaarsPlus-partijen krijgen er van langs.

Liberalisme en overheidssteun: een moeilijke spagaat.

De heer Remi van Beekum houdt zijn doel goed voor ogen. Met pikante voorbeelden. Zeer intelligent geschreven. Hij heeft ook zijn eigen (groene) belangen...