dinsdag 19 april 2011

PSYCHIATRISCHE PATIËNTEN IN BEIJUM

Het is volop in het nieuws op het ogenblik, en de site van het Dagblad wijdt er zelfs een stelling aan: wilt u wel een psychiatrische patiënt als buurman of buurvrouw? Al jaren wonen psychiatrische patiënten beschermd -voor wat dat waard is- in deze drie rode huizen van Lentis(foto) aan de Onnemaheerd. De huizen staan midden in de wijk, en op een respectabele afstand van andere woonhuizen. Andere huizen met psychiatrische patiënten zijn onder meer aan te treffen in de Rensumaheerd. Voor zover ik weet hebben zich nooit problemen voorgedaan met deze mensen in Beijum. Rustig konden en kunnen ze met al hun gekte, kwetsbaarheid en gestoordheid met begeleiding wonen. Dat patiënten en begeleiding in psychiatrische instellingen te kampen hebben met het juk van de marktwerking in de zorg staat buiten kijf. De zorgverzekeraars en geldschieters spieden en rechercheren dat het een lieve lust is. Alles moet verantwoord worden, en het 'goede' beeld van de instelling naar buiten toe wordt streng bewaakt. Waar ooit de patiënten centraal stonden, daar heerst nu het geld en de belangen. Met veel regeltjes, rapporten en bureaucratie als gevolg. Hypocrisie en 'goed naar buiten toe overkomen' ligt volop op de loer. Ondergetekende spreekt uit ervaring, hij is al ruim twee decennia werkzaam in deze alsmaar zakelijker en harder wordende branche. Zie ook het gebruikersprofiel van uw blogger. Wellicht later meer daar over.

Maar er doet zich nog een dreiging voor, en wel een maatschappelijke: de psychotische en gewelddadige moordenaar(s). Ik hoef u niks te vertellen over Alphen aan de Rijn en Baflo, het leed dat veel gezinnen en nabestaanden is aangedaan is echt onbeschrijfelijk. Moorden vanuit psychiatrische ziekte is van alle tijden, maar door de genoemde gebeurtenissen staat het ineens volop in het nieuws.
Over de instellingen die schijnheilig aan de leidraad van de zorgverzekeraars meehuppelen, en die er alles aan doen om zich zo 'goed' mogelijk te verkopen maak ik me geen zorgen. Die zorgen heb ik wel voor de kwetsbare, zorgafhankelijke en praktisch altijd lieve en aardige psychiatrische patiënten. Psychotisch of niet psychotisch. Het zou m.i. geen goede zaak zijn als het maatschappelijke draagvlak voor de mensen die het niet redden in de maatschappij te lijden zou hebben onder de recente en maatschappelijk ontwrichtende geweldsexplosies van twee enkelingen. En wat mij betreft maken de extra stempels allochtoon of autochtoon niks uit. In Beijum wonen tientallen psychiatrische patiënten. Laat ze lekker op hun manier verder wonen.
De noordelijke psychiatrie heeft steeds meer moeite nieuwe woongelegenheid voor psychiatrische patiënten te realiseren in woonwijken. Bewoners willen geen schizofreen, borderliner of psychopaat als buur. Na drama's zoals in Alphen aan den Rijn en Baflo lijken die angsten snel te verergeren.
"In het algemeen vindt iedereen wel dat onze cliënten nu eenmaal ergens moeten wonen", weet woordvoerder Gerke Terpstra van ggz-instelling Lentis. "Maar als het in hun eigen buurt komt, blijken mensen toch vaak huiverig. Ze vrezen overlast of waardedaling van hun huizen."
Patiëntenorganisatie Zorgbelang Groningen maakt zich er zorgen over. "Het lijkt steeds erger te worden. Het buitensluiten doet veel met de mensen. Ze ervaren het als groot onrecht", zegt Jolanda Fritsma van Zorgbelang.

Ook op de site van het Dagblad, de vraag of u al of niet een psychiatrische patiënt als buur ziet zitten.

13 opmerkingen:

Anoniem zei

De bewoners van de Onnemaheerd wonen in grote mate zelfstandig waarbij begeleiding op afstand aanwezig is.

Wobke zei

Ik vind het zo kortzichtig dat de moeite er in lijkt te zitten bij de mensen bij wie het 'zichtbaar' is. (Nee, niet letterlijk dus, maar in de vorm van begeleid wonen, beschermd wonen, etc.) Terwijl deze mensen (zo) goed (mogelijk)(hopen we dan allemaal denk ik toch), begeleid worden, waar er 'een oogje in het zeil wordt gehouden'.

Terwijl er toch minstens zoveel mensen (zo niet meer) met dergelijke problematiek 'gewoon' 'overal en nergens' wonen.
(Nee, vaak helemaal niet zo 'gewoon' dus, vaak gepaard met veel moeite, maar gewoon in de zin van dat het minder of zelfs helemaal niet zichtbaar is. In ieder geval niet voor Jan en alleman, maar soms (of vaak?) ook buiten het zicht van onze hulpverlening.)

Onder het mom 'wat je niet ziet, bestaat niet' (en ja, dat is ook de titel van een liedje van Kinderen voor Kinderen).
Terwijl volgens mij dergelijke 'events' zoals in Alphen aan de Rijn en Baflo (en eerder al Apeldoorn, en nog eerder....) juist mensen betrof 'waarvan niemand het verwacht had' en die 'gewoon' in de samenleving functioneerden, tot het moment van escalatie. (Uiteraard met nuanceverschillen, maar om nou alle zijwegen te bewandelen..)

Anoniem zei

Was/is het niet zo dat de meeste shootings gedaan worden door blanke mannen tussen de 20 en 30 jaar? Ik zou me er niet al te veel zorgen over maken...

Doorlopen en verder gaan met ons leven...

Anoniem zei

Een grof schandaal trouwens om de INCIDENTEN van Baflo en Alphen aan te halen om aandacht te vragen voor het eigen gewin :/

Jan zei

@Anoniem 22:57; wat wil je met zo'n reactie bereiken of winnen? Laat die plaatsen aub met rust. Schandalig trouwens om deze drama's af te doen als incidenten.

Anoniem zei

Vroeger werden deze mensen (oneerbiedig gezegd) weggestopt in bv. Wagenborgen. Het zou mij niet verbazen, alhoewel ik er erg op tegen ben, dat er straks weer stemmen opgaan om dit soort huisvesting weer op die manier, afgezonderd dus en ver buiten de stad, te realiseren. Met als smoes het tegengaan van krimp in de provincie. Je voelt m al aankomen.

Gerda zei

@Jan, Johan haalt die plaatsen zelf aan in zijn bericht.

@Anoniem 22:57, Het is Johan zijn eigen weblog. En hij heeft je aandacht toch te pakken.

Anoniem zei

@Gerda, J refereert naar het arikel in dvhn daar staan de namen in

Gerda zei

@Anoniem
Ik hoef u niks te vertellen over Alphen aan de Rijn en Baflo, het leed dat veel gezinnen en nabestaanden is aangedaan is echt onbeschrijfelijk. Moorden vanuit psychiatrische ziekte is van alle tijden, maar door de genoemde gebeurtenissen staat het ineens volop in het nieuws.

Dit is volgens mij echt Johan zijn tekst.
Maar ook al zou het uit het DvhN komen dan heeft hij het nog aangehaald in zijn stuk.
Maar dat is hier niet het geval.

Anoniem zei

Nah ja, zoals gewoonlijk moet het even wat duidelijker gemeld worden. Begrijpend lezen is hier niet al te best. Maar wat ik bedoelde was niet om de beheerder van dit blog aan te vallen maar de Patiëntenorganisatie Zorgbelang Groningen...

Anoniem zei

En het zijn inderdaad incidenten. Of wil je zeggen dat dit elke week, elke maand of zelfs maar elk jaar voorkomt in NL?

www.vandale.nl ofzo om te zoeken op incident...

Kees K. zei

Ik snap de tekst van Wobke niet letterlijk, maar ben het er helemaal mee eens dat de grootste gekken gewoon rondlopen zonder stempel.

Maar dan is er nog wat. "Moorden vanuit psychiatrische ziekte is van alle tijden" schrijft de blogger. Ik ruik hier een verbloeming, namelijk dat daders die na het moorden psychiatrisch onderzocht zijn 'ziek' bevonden worden. Is die diagnose wel juist of is het alleen maar een doekje voor het bloeden, namelijk dat gewone mensen ook tot alles in staat zijn? Het past wel in onze hedendaagse cultuur om daders als slachtoffer te kenmerken, maar zoals Wobke ook schrijft, meestal zijn dat toch 'normaal' functionerende burgers.

Daarom is het extra onjuist om psychiatrische patienten vooraf als dader te bestempelen, je zou eigenlijk verwachten dat die groep een misdrijf hooguit 'per ongeluk' en niet met rede doet. Dus mogen ze van mij gezellig in de wijk wonen, ook als buren.

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.