woensdag 8 mei 2013

020 IS KAMPIOEN EN DAT WERD GEVIERD IN 050

Afgelopen zondagavond zag ondergetekende de vlag aan een woning in de Froukemaheerd hangen die u op de foto kunt waarnemen. Voetballiefhebbers weten dat de hoogste voetbalcompetitie van het land die dag een nieuwe kampioen kreeg. Nou ja, nieuw, ergens wel maar het was ook al weer de derde titel op rij voor de club uit Amsterdam. Club uit Amsterdam, waarom niet gewoon Ajax zeggen? Nee, geen moeite mee, maar in sommige voetbalkringen is het gangbaar om elkaar niet bij naam te noemen, de clubs, maar bij het netnummer van de telefoon. Zogezegd is 020 kampioen geworden en heeft 010 zoals bijna altijd weer het nakijken. Nee, erg vriendelijk gaat het in de onderste kringen van de voetbalcultuur niet aan toe. Haat en nijd en vijandigheid boven al. De hogere kringen kunt u vaak op zondagavond aanschouwen. Voetbalprofessoren - volwassen mensen!- die een uur lang ouwehoeren over wat er die dag weer op de vaderlandse voetbalvelden is voorgevallen. Het moralisme spat er vaak van af, en het betrekkings- en inhoudsniveau van de gasten loopt regelmatig door elkaar, maar het heeft iets vermakelijks. Alsof volwassen mannen samen in een zandbak taartjes aan het bakken zijn en daar als een stel ouwe wijven over zitten te klessebessen.

Maar goed. In multicultureel Beijum kunnen we het er wel bij hebben, een Amsterdamse vreugde-uiting aan een gevel van een huis. Moet kunnen. Wat zouden verstokte FC-Groningen fans in Beijum, toch de grootste leverancier van supporters in de stad, meer haten, een Friese vlag aan een Beijumer muur of toch een Amsterdamse?
Het kan zijn dat 050 het komend weekend de play offs voor Europees voetbal gaat halen. In gedachten ziet ondergetekende een groene Fc-vlag aan een gevel in Leeuwarden hangen. Een vlag op een modderschip. Wat betekent dat, vriend Google? 
Spreekwoorden: (1914) Een vlag op een modderschuit,
d.i. iets, dat in het geheel niet bij elkander past, iets moois op iets leelijks; in den regel gebruikt van kwalijk voegenden opschik. Vgl. het mnl. met samite (fluweel) mes (mest) cleeden; Marnix, Byenc. 145 r: dat past als een sijden huyve op een verckens hooft; Winsch
 Encyclo.nl.

Geen opmerkingen: