dinsdag 28 mei 2013

START AVOND4DAAGSE KARDINGE (Video)


De Avond4Daagse- stoet trok gisteravond vanuit Kardinge richting Ulgersmaborg, Van daaruit ging het naar Noorderhogebrug om via Lewenborg weer terug te keren bij het Sportcentrum Kardinge. Bekijk desgewenst de eerste minuten van wandelaars. Zie video. Op het einde van de video hoort en ziet u een tevreden (mede) organisator. Wat een mazzel met het weer. Wanneer is de Wandel4Daagse ontstaan? 
I1909 is de term 'vierdaagse' in Nederland voor het eerst geïntroduceerd. De Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO) hield in die tijd zogenaamde wandelmarsen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de 'wandelmarsen' door de bezetters verboden.
Aangezien er in het Gooi een groot aantal wandelaars was die behoefte hadden aan een wandelevenement, ontstonden de wandelingen onder de term zoals we die nu kennen: de avondvierdaagse. De wandelingen werden voor het eerst gehouden in 1940 en dit kreeg al snel navolging in andere plaatsen in Nederland. Toen de bezetters achter deze nieuwe vorm kwamen, werden deze wandelevenementen verboden, aangezien ze werden gezien als samenscholing tegen de bezetters.
Na de Tweede Wereldoorlog werd de avondvierdaagse door diverse gemeentes en lokale wandelverenigingen weer in ere hersteld en werden er volop avondwandelvierdaagsen gehouden. Momenteel is het zelfs zo dat de wandelvierdaagse in bijna alle plaatsen in Nederland wordt gehouden en dat dit soms zelfs grote evenementen zijn, zoals de Nijmeegse Vierdaagse. Veel avondvierdaagsen worden naast de KNBLO ook door de NWB georganiseerd. Wiki/Avondvierdaags
e

Geen opmerkingen: