donderdag 30 mei 2013

HONDEN IN BEIJUM (15)

Ook dit hondje heeft een rode zakdoek om de nek hangen, zie de vorige aflevering. Zou het trendy zijn om honden zo'n zakdoek om te binden? Je ziet het meer in het straatbeeld van Beijum, honden die een snotdoek om hebben. Snotdoek? Dat klinkt bij nader inzien zo negatief, de rode doek wordt om de nek van een hond gehangen om hem of haar een chiquere uitstraling te geven. Denk ik. Ik kan geen chiquere benaming voor een zakdoek bedenken, omslagdoek komt nog het meest in de buurt. Zou stropdas ook kunnen?
Ik weet niet meer waar ik dit hondje gefotografeerd heb. Wel dat het een jongedame is, en dat is m.i.aan de uitstraling van de ogen te zien.
Toch maar even googelen op honden die rode zakdoeken om de nek dragen. Niet te vatten, dames en heren, het heeft een zeer merkwaardige verklaring. Het schijnt dat loopse teven vroeger een rode zakdoek om de nek kregen. En dat eigenaren van mannetjeshonden(reuen) dan gewaarschuwd waren en hun hond hierom op afstand konden houden.De rode zakdoek om de nek van een hond schijnt nog steeds als code dienst te doen. Lees hier. Ik heb het tijdens het fotograferen niet nagevraagd, maar het zou zomaar kunnen dat de jongedame op de foto toen seksueel geprikkeld rondliep. Klinkt toch wat beschaafder dan 'loopse teef,' vindt u ook niet? Met 'loopsheid' wordt de periode aangeduid waarin het lichaam van de teef zich voorbereidt om gedekt te worden. De hormoonspiegels veranderen, waardoor er lichamelijke veranderingen en ook gedragsveranderingen ontstaan. Lees hier.
'Loopse teef' heeft in de platte volksmond een ordinaire bijklank. Mannetjeshond of reu klinkt daarentegen neutraal. Steker nog, reuen schijnen te lijden onder het gedrag van de seksueel geprikkelde dameshondjes: Als in de buurt loopse teven zijn, kan de reu helemaal van slag raken. Hij eet slecht of niet, jankt of piept en is regelmatig onrustig. Reuen die eenmaal een teef gedekt hebben, reageren meestal nog sterker op loopse teven. Lees hier.
Het lijkt op een omgekeerde wereld als je de situatie aan de menselijke soort spiegelt. Mannetjeshonden die het slachtoffer zijn van seksueel gedrag van vrouwtjes. Het kan verkeren.

Geen opmerkingen: