zondag 26 mei 2013

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (147)

Daslook
 De daslook (Allium ursinum) is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). Het is een vrij zeldzame soort in ons land en wettelijk beschermd. De soortaanduiding ursinum (= van de beren, Ursus = beer) is ontstaan door het oude bijgeloof dat beren na hun winterslaap zich eerst aan deze plant tegoed deden. Dit is er ook de oorzaak dat de plant af en toe ook berelook wordt genoemd. De naam daslook kan afgeleid zijn van dassen, die vroeger onder deze planten hun hol hadden.

De ovale bladeren zijn 3-5 cm breed, donkergroen en parallelnervig. De zuiver witte bloemen hebben zes witte bloemdekbladen en zijn in losse bolvormige schermen gegroepeerd. De plant wordt 30-40 cm hoog, groeit vaak in groepen en bloeit van april tot juni, soms tot juli. De bloem bevat zes meeldraden en een driedelige stamper. Deze zijn omgeven door zes breed ovale bloemdekbladen. De zaden zijn zwartbruin.

De plant komt voor in heel Europa (met uitzondering van het Middellandse Zeegebied), Klein-Azië, de Kaukasus, en in Siberië tot Kamtsjatka. De plant groeit bij voorkeur in schaduwrijke loofbossen met een humusrijke, vochtige, kalkhoudende ondergrond, zoals in de hellingbossen in het Mergelland van Zuid-Limburg. Verder komt de plant in de duinen voor, zoals in de duinen tussen Den Haag en Bergen. Ook op het landgoed “de Reehorst” in Driebergen (Utrecht) en in het “Sterrebos” in Groningen komt het voor.

Als de plant nog niet bloeit kunnen de bladen rauw fijngehakt gebruikt worden in salades en in soepen. Ze hebben een bieslook-, uien- of knoflooksmaak. Vooral de bladeren ruiken bij het verwrijven naar knoflook en uien. In Duitsland geniet daslook sinds enkele jaren een grote populariteit en wordt verwerkt bijvoorbeeld tot pesto en marinades en in onder meer brood (“Bärlauchbrot”) en kaas. In dorpen in en om het Mecsekgebergte in Hongarije worden eind maart of begin april daslook-festivals (medvehagyma-fesztivál) georganiseerd, waarbij daslook in vele varianten verwerkt in de maaltijd worden aangeboden. Bij het verzamelen van de bladeren bestaat het gevaar van verwisseling met bladen van andere planten, zoals lelietje-van-dalen, gevlekte aronskelk en herfsttijloos die giftig zijn. Jaarlijks vallen er slachtoffers door deze verwisseling. Ook honing van daslook wordt gewonnen als deze plant in zeer grote hoeveelheden voorkomt. In Hongarije in het gebied van het Mecsekgebergte wordt de honing als bijzonderheid verkocht.

De bloemen zijn prima op vaas te houden, maar er moet rekening gehouden worden met de sterke uiengeur. In tuinen wordt de plant als afweermiddel tegen katten gebruikt, omdat deze dieren niet veel op zouden hebben met de sterke geur.

(Bron: Wikipedia)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: