dinsdag 7 mei 2013

SAMEN TOEREN OP DE BROMMER

Op een zonovergoten Winkelplein West stonden ze gistermiddag met hun brommers klaar om te kunnen toeren. Naar Zuidlaren of ergens elders in Drenthe. Richting het noorden van de provincie, naar Friesland misschien wel. Even op de foto met jullie mooie plofs, dame en heer? Een Nederlandse (zij) en Engelse instemmende groet kwamen retour. Twee Beijumers uit de Edzemaheerd die van het leven genieten en er via hun prachtige groene en rode voertuigen op uit trekken. Geen valhelm nodig? "Nee, dat hoeft hier niet bij." Ik heb geen verstand (meer) van brommers, plofs, scooters. Als 16 jarige snotneus bereed ik ooit een Kreidler met een hoog stuur en een knallende uitlaat. Maar, das war einmal.
Zomaar uit haarzelf: "We hebben eerst in Vinkhuizen gewoond, iedereen waarschuwde ons, ga nou niet naar Beijum. Maar we hebben het zo naar onze zin hier, we willen hier nooit meer weg."
Het blijft een beetje het raadsel van Beijum. Van buiten wordt er relatief negatief tegen aan gekeken, de bewoners zelf zijn verknocht aan hun wijk. Willen de dame en heer even contact opnemen voor een 'Kijk op de Wijk?'
Een Engelsman en een Grunningse samen. In een geweldig in bloei staande wijk. In Beijum natuurlijk.

1 opmerking:

Jan Bakker zei

De slechte naam heeft de wijk Beijum voornamelijk gekregen door enkele heerden in Oost. Volgens het Statistisch Jaarboek van de Gemeente wonen in bepaalde delen van Oost relatief veel mensen met een bijstandsuitkering en probleemgezinnen. dat zorgt soms voor de nodige negatieve publiciteit in de meda. Volgens hetzelfde Jaarboek wonen juist de 'rijke' Beijumers op de Framaheerd, Fossemaheerd, Sibrandaheerd en Isebrandtsheerd. Uiteraard staat RIJK hier tussen aanhalingstekens, vanwege het lage aantal uitkeringsgerechtigden op deze heerden, en dan schiet het gemiddeld besteedbaar inkomen per huishouden al gauw fors omhoog.