dinsdag 7 mei 2013

POORTJES BIE DE LIDL

Na terugkomst van de eerder beschreven minivakantie moest ondergetekende behalve boodschappen doen ook even z'n nieuwsgierigheid bevredigen: Hoe is de stand van zaken op Winkelplein West? U weet wel, de Lidl wordt uitgebreid.

Binnenkort een update over de ontwikkeling aldaar. Maar wat is dit nou? Detectiepoortjes in de Lidl? Behoort het 'mag ik even in uw tas kijken' hier definitief tot het verleden? "Ja hoor", aldus een caissière, "die vraag stellen we niet meer, het gaat gewoon van bliebblieb als iemand zonder te betalen wat mee wil nemen." Even googelen op het web geeft aan dat  het een halve ton  moet hebben gekost om de poortjes bij de kassa's neer te zetten.

Waarom de Duitse grutter zoveel geld in de uitbreiding van de winkel stopt blijft een raadsel, alleen op zaterdag is het goed druk, doordeweeks is er vaak maar een kassa open. Uitbreiding plus detectiepoortjes zullen gezamenlijk een slordig miljoentje gaan kosten.
Ondergetekende heeft geen aandrang en wil niemand op ideeën zetten, eerlijkheid duurt vaak het langst,  maar op internet valt ook te lezen hoe je de poortjes kunt omzeilen: Een rooftas is een tas die voorzien is van metaalfolie of andere middelen om er voor te zorgen dat een detectiepoortje niet kan waarnemen dat er een gestolen voorwerp in de tas zit. Een rooftas is een hulpmiddel voor het plegen van winkeldiefstal.
In veel winkels worden artikelen voorzien van een elektronische artikelbeveiliging om winkeldiefstal te voorkomen. Bij het afrekenen wordt het beveiligingsmiddel verwijderd of onwerkzaam gemaakt. Bij de uitgang van de winkel staan een of meer detectiepoortjes die kunnen waarnemen als er zo'n beveiligingsmiddel doorheen gaat. Als een klant de winkel verlaat met een artikel dat niet is betaald, geeft het detectiepoortje een alarm af door middel van een zoemer of knipperlichten of door een stil alarm.
Door de artikelen in een rooftas te doen, kan het detectiepoortje ze niet meer waarnemen. Ook worden jassen en schoenendozen soms met lood of aluminiumfolie geprepareerd. http://nl.wikipedia.org/wiki/Rooftas

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Alhoewel ik geen klant ben van Lidl, zijn zulke detectiepoortjes een uitkomst. Het stoort mij toch altijd weer als men vraagt de tas open te doen. Het is min of meer klantonvriendelijk. Een collega van me zei ooit hierop: "als je niets te verbergen hebt, mogen ze gerust alles nakijken." Ja,zo lust ik er nog wel eentje! Straks moet ik misschien ook m'n broek uittrekken en shirt uittrekken bij de kassa.
Jan Bakker

Anoniem zei

Ik erger me ook groen en geel bij de AH wanneer ze elke keer weer vragen om in mijn tas te kijken.
Het werd van de week wel erg bont, ik liep de winkel in en bedacht me te laat dat ik nog moest pinnen. De eerste de beste kassa er weer uit maar niet voordat ze in mijn tas hadden gekeken GRRRRRRRRRRRRR!!!
Geef mij dan maar de Lidl met de rare poortjes!

Anoniem zei

Helemaal mee eens! En het heeft nog niet eens zin, want ik heb wel eens iets gekocht bij de drogist dat men ook bij AH verkocht, maar de bon hoefde ik niet te laten zien. Een eenvoudige uitleg was afdoende. Ik voel het ook als klantonvriendelijk!

Anoniem zei

sinds een week heb ik last van detectiepoortjes, bij de kruitdvat, alles nagekeken, dames waren daar zeer netjes, en het schijnt daar vaker voor te komen, vanmiddag bij de liddl, bij binnenkomen ging poortje al af, nu dan zit er toch echt niets in je tas handen of wat dan ook, bij naar buitengaan, ja hoor, blieb blieb, daar komt leiding aan, winkel vol, en dan woon je in een dorp he, heb alles laten zien, gezegd dat ik dit al de hele heb, vandaag kleren aan die ik gisteren niet aan had, dus dat kan het ook niet zijn, geen tas bij me, geen portemonee bij me , geen telefoon, wat kan het nu zijn dat dit doet,
ik heb verleden week nieuwe vulling in de kies gekregen, met verdoving, ja je gaat van alles bedenken, tandarts gebeld, de dames moesten lachen, nee dat kan echt niet, wie weet wat het zou kunnen zijn, je voelt je erg rot