donderdag 23 mei 2013

ONDERZOEK NAAR HANGJONGEREN IN DE STAD

Gistermiddag trof ik deze drie frisse dames gewapend met pen en papier op Plein West aan. Zie foto. Wat waren ze toch aan het doen? "We zijn leerlingen van de Hanze Hogeschool, maatschappelijk werk en dienstverlening, en we doen onderzoek naar hangjongeren in de stad." Fotootje dames? Geen probleem. Maar of ik als tegengift niet even aan de enquête kon meedoen? Ook geen probleem. Vraagt u maar. Hoe de hangjeugd in Beijum wordt ervaren? Luidruchtig? Overlastgevend? Crimineel? Zijn ze aanspreekbaar en laten ze zich corrigeren? Dat soort vragen. De dames zijn op meerdere plekken in de stad actief aan het rondvragen (geweest). Ook op Plein Oost, voor de videotheek in de Claremaheerd. "Ja, daar klagen mensen over overlast."
Na het invullen van de vragenlijst: Gaat er ook wat met de uitkomsten gebeuren? "Dat ligt er aan. Ons onderzoek is onderdeel van een wedstrijd op school. Als we winnen mogen we onze bevindingen doorgeven aan de gemeente Groningen. die gaat er dan misschien iets mee doen."
Anderhalf jaar geleden schreef ondergetekende een blogbericht over Tips voor hangjongeren.
Hangjongeren (ook wel hangjeugd) zijn jongeren die langdurig op een bepaalde plaats in de openbare ruimte verblijven (rondhangen). Soms worden hiervoor speciale hangplekken ingericht door gemeenten. Naast hangjongeren worden ook hangouderen onderscheiden.

De hangplek die men hiervoor uitkiest is vaak een centrale plaats in een wijk, zoals een winkelcentrum of speelplaats, of op stations en in bushaltes. Het ontstaan van hangplekken is op zich logisch te verklaren. De jeugd heeft behoefte aan sociale interactie anders dan tijdens een bezigheid om zo alledaagse zaken te bespreken. Ook is het sommige jongeren niet toegestaan hun vrienden thuis uit te nodigen. Men zit of staat dus graag op een openbare plek te praten, soms onder het genot van frisdrank of bier, sigaretten en drugs. Op de hangplek wordt stoer gedaan, verworvenheden worden getoond, of gewoon plezier gemaakt. Vaak vinden de eerste schuchtere verkenningen van leeftijdgenoten van het andere geslacht plaats. Hangjongeren zijn meestal tussen 12 en 20 jaar oud.
Het rondhangen kan worden afgewisseld met andere activiteiten, zoals het rondrijden op bromfietsen of het spelen met skateboard of voetbal. In de weken rond de jaarwisseling wordt het gekochte vuurwerk uitgetest. Wiki/Hangjongeren.

Geen opmerkingen: