maandag 27 mei 2013

MAANDAGOCHTEND (159)


Het is verleidelijk om deze laatste maandagochtend in mei van het lopende jaar 2013 los te gaan en een partijtje te gaan lopen mekkeren over het weer. Maar doe maar niet. Weer over het weer? Een beetje veel paradoxale communicatie, realiseer ik me, de eerste drie zinnen nalezend. Schrijven dat je het er niet over wil hebben, maar er tegelijkertijd wél over hebben. Ach ja, deze blogger is net als alle andere mensen een vat vol tegenstrijdigheden. De lezer kent het waarschijnlijk wel, als er bezoek komt zeggen: let niet op de rommel. Waar let het bezoek vervolgens op? Juist. Ja, wees spontaan en doe eens iets vanuit jezelf. Net zoiets. Maar goed. De wereld hangt aan elkaar vast van tegenstellingen, licht en donker, dag en nacht, liefde en haat, dus  niet iets om je verder druk om te maken. Tegenstellingen kunnen ook erg goed samen komen of samen vallen. Schrijver Herman Hesse omschreef in een van z'n boeken het fenomeen haat ooit als 'bevroren liefde.' Tja, wat zal je iemand haten als er geen band, geen betrokkenheid is? Uiteindelijk zit er allemaal liefde onder. Wat is de nacht zonder de dag? Of het leven zonder de dood? Nee, verder geen gefilosofeer op deze prille maandagochtend. Maar bekijk bovenste foto. De gevoelstemperatuur komt bij het aanschouwen ervan natuurlijk niet goed door. Maar wat kunnen de herfst en de lente goed samenvallen. Ja, het was een uur geleden veel te koud voor de tijd van het jaar. Maar wat een weelderig groeiende fluitenkruid. Locatie de Appelhof, nabij kruispunt Beijum Zuid.

Op de linker en rechter foto is alles nog in diepe rust. Maar op het moment van online gaan van dit bericht wordt hier vast al weer gewerkt (op de linker foto is dit iets verderop het geval).
Dit keer tegenstellingen die geen echte tegenstellingen zijn. Noem het tegengestelde belangen. De mensen die aan het kruispunt en aan het fietspad komen werken doen dit primair om geld te verdienen. Er moet brood op de plank, zogezegd. Maar Beijumers en Hunzenaren willen graag een mooi doorstromende rotonde om hun woonwijk in en uit te kunnen rijden. Het kan ook plus-plus.
Over de Hunze en Beijum gesproken, dit zijn toch ook twee tegengestelde wijken. Maar wat gaat het naar mijn indruk goed en vreedzaam samen.

Richting de preek van de week dan maar. Was sich liebt das neckt sich, zeggen de Duutsers. Een beetje kreupel vertaald: je kankert alleen op iets waar je van houdt. Klopt niet helemaal, en het woord kankeren klinkt ook er onsympathiek. Maar dat even daargelaten. Scheldt voor mijn part het hele lamlendige voorjaarsweer bij elkaar. Maar wat staat alles geweldig in bloei! Wat een fluitenkruid en wat een paardenbloemen. Ja, nog steeds, volgens mij heeft het voorjaarsweer een maand vertraging opgelopen. Fijn, want anders was al het fluitenkruid en alle paardenbloemen al weer verdwenen. Elk nadeel heeft z'n voordeel. Weer twee tegenstellingen die samenkomen.
Er worden twee prachtige rotondes bij kruispunt Beijum Zuid gebouwd. W.A. en Maxima komen aanstaande dinsdag naar de stad en ze zullen o.a.worden verwelkomt door schoolkinderen uit Beijum. Wat een feest al met al. Geen gezeur verder, de winterjassen en handschoenen aan en genieten maar!
Een prettige week toegewenst. Herfstweer of niet, trek je er niks van aan. Anders geformuleerd, wordt er maar niet warm of koud van.

Geen opmerkingen: