donderdag 16 mei 2013

GRAAG VROLIJKE LENTE-HOOFDDOEKJES

De temperaturen worden buiten aangenamer. Mei, en juni lonken. De maanden bij uitstek waarin de zomer behoort te beginnen. Veel Nederlanders trekken langzamerhand weer minder kleren aan (De regendagen even buiten beschouwing laten).

Tot vaak alleen een korte broek of rok of t-shirt aan toe als het + 25 graden is. Waarom hoofddoekjesdames dat niet doen ligt voor de hand, tegelijkertijd moslim en sexy zijn is als sneeuwballen gooien in de zomer. Of als zonnebaden in de winter. Zoenen met een cactus. Het gaat schijnbaar niet samen. 
Daar kun je over oordelen, en veel mensen doen dat ook want ze vinden het maar niks, maar waar het me nu even omgaat is de vraag waarom zoveel gesluierde dames in het zwart lopen. Zie foto links.

Waarom geen vrolijke bloementjesjas aan trekken, of een gekleurd hoofddoekje? Kan dat niet wat fleuriger allemaal? Zou het met de temperatuur te maken hebben? Op deze site wordt over dit onderwerp gediscussieerdZwart laat minder UV door dan wit, zwart straalt sneller opgevangen warmte uit dan wit. Maar inderdaad het warmt ook wel lekker snel op. Daarom is ventilatie zo belangrijk en werkt zwarte kleding alleen optimaal als er veel ventilatie in spel is, vandaar die burkas, die zijn wijd. Dus goede UV protectie en goed ventilerend. Die jurken zijn zo gek nog niet in die contreien. 

Toch maar even in het archief gedoken, ik meen me te herinneren een keer een vrolijk geklede hoofddoekjesdame op de foto te hebben gezet. Zie foto rechts. Ging ze naar het Zilvermeer om te zonnebaden? En zo ja, mocht ze dat wel van haar man?
Als Nederlander en Grunninger kun je er soms met je verstand niet bij hoe het gaat binnen de hoofddoekjeswereld. Maar goed, deze blogger heeft dan ook de periode dat dames in hotpants gingen lopen meegemaakt. De Dolle Mina's kwamen voorbij, die protesteerden in 1970 voor het recht om in het openbaar te plassen, Baas in eigen buik, feministische golven, Wij Vrouwen Eisen, etc.

Wat moet je er verder van zeggen. Misschien dat er op een dag Dolle Fatima's op gaan staan. De actiegroep 'Baas onder eigen hoofddoek' of 'Ik doe iets wat niet mag van mijn man.' Zoiets. De eerste lingerieshop voor moslima's? 
Ondergetekende moet niet teveel de profeet uit gaan hangen, maar volgens hem streeft iedereen naar vrijheid. Ongeacht het geslacht, religieuze afkomst of nationaliteit. De vrijheid om te doen en te laten, of je te kleden, zoals jezelf wenst. Het zal uiteindelijk wel goed komen met de hele heisa.

Wat is het toch fijn om Grunninger te zijn. Met ingebakken nuchterheid kun je gewoon de hele religieuze klederdracht-folklore met een knipoog en een glimlach bekijken.

14 opmerkingen:

Anoniem zei

Waarom zouden moslimvrouwen geen leuke lingerie kopen en dragen??

Alleen omdat jij of ik het niet kunnen zien kopen ze het niet???

Anoniem zei

Van sex en drugs en R&R hebben ze geen kaas gegeten

Anoniem zei

Ik vind dit blog als ik heel eerlijk ben respectloos!Ik zie genoeg moslims lopen met vrolijk gekleurde hoofddoeken. Net zoals Nederlanders of wie dan ook verschillen de smaken. De een houdt van zwart en de ander houdt van kleur. Gaat nergens over dit! En er wordt meerdere keren herhaald "als dit mag van mijn man" Sorry hoor, wat een verkeerd beeld wordt hier geschetst van Moslima's. Denk dat je dat deze vrouwen thuis ook zo in bed liggen of zo. Dat je dan ook nog foto's maakt van deze dames en dan dit verhaal er onder plakt. Gaan we nou van iedere Beijumer die misschien wat anders is als de gemiddelde mens een foto maken en afvragen waarom hij of zij zo gekleed gaat of zich zo gedraagt? En daar een apart blog aan wijden? Jammer dit, heel erg jammer! Ik ben een nuchtere Nederlander, geboren en getogen en Groningen maar hier zou ik nooit aan mee doen.

Anoniem zei

@ Anoniem, moslima zijn heus niet zielig hoor, je bevestigt het voroordeel over broos en kwetsbaar. Maak er toch niet zon punt van, leuk stukje

Anoniem zei

Mosliema´s zijn al zulke slachtoffers van de wrede NL maarschappij en nu dit ook nog een keertje. Zielig hoor. Wat een onrecht

Anoniem zei

Een thema als deze mag best een keer aangesneden worden. De Islam neemt een steeds grotere plaats in, of we het leuk vinden of niet. Dus waarom mogen wij daar geen mening over hebben als autochtoon?
Het is namelijk zo dat de kleur van hoefdoeken te maken heeft met de mate waarin ze geloven. Zwarte of donkere hoofddoeken staan voor een orthodoxe richting binnen de Islam. Bij mannen is dat te zien aan hun baard. Soms vraag ik me wel eens af of die hoofddoek ooit af gaat (bv. bij het douchen of naar bed gaan) Maar ik heb begrepen van een Islamitische collega dat dat niet het geval is.
Complimenten voor deze fantastische blogspot.

Anoniem zei

Ik bevestig het vooroordeel over broos en kwetsbaar? Ik vind het gewoon ongepast dat er ongevraagd foto's worden geplaatst van mensen en daar over geblogd wordt. Had net zo goed een Nederlander kunnen zijn met een gek kapsel waar dan over geblogd wordt waarom hij of zij dat kapsel heeft. Als ik een foto van mezelf hier zie en daar vervolgens op een blog over gespeculeerd zou worden waarom ik er zo blij loop daar zou ik niet van gediend zijn. Ik kom regelmatig bij het cjg en daar komen af en toe ook hele gezellige vrouwen met gekleurde hoofddoeken. Ik zou zeggen verruim je blik eens en kijk eens goed om je heen dan zie je dat hier in Beijum genoeg vrouwen lopen met hele mooie vrolijke hoofddoeken. Spreek ze eens aan in plaats van foto's te maken en dan er over bloggen.

Anoniem zei

@Anoniem, J.Ferhman maakt foto's over veel verschillende groepen en mensen, Van gehandicapten in de Boerderijum, winkelende mensen, kunstenaars, bij de Wiershoek, CJG, multicultiegroep Orchidee of in de sporthal of voetbalveld. Altijd met z'n commentaar erbij. Nu van dames met hoofddoeken en opeens kan het niet meer. Vreemd.

Anja zei

http://beijumnieuws.blogspot.nl/2010/01/de-laatste-orchidee.html

Anoniem zei

Nogmaals en dan laat ik het er ook bij. Ik hoop niet dat er ooit een foto van mij hier ongevraagd op dit blog staat terwijl ik over straat loop. En het dan gaat over hoe ik mij kleed, hoe mijn haar zit en daar dan een blog aan gewijd wordt.

Dat was mijn punt, mijn mening. Het gaat dus niet zo zeer om de hoofddoeken of om de moslima's. Ook al vind ik het beeld wat er neer gezet werd ook niet correct, maar goed dat dan terzijde. Als er een blog had gestaan van een Nederlandse vrouw met allerlei piercings, wandelend over straat en daar een stuk aan gewijd werd over het uiterlijk van deze vrouw dan had ik ook deze reactie neer gezet.

Ik ben zelf geen moslim en gewoon een kaaskop en mijn reactie was niet zo zeer om het op te nemen voor een moslima maar om het feit dat er foto's gemaakt worden van mensen hun kleding keuze, een persoonlijk iets. Ik vind het niet netjes daar ongevraagd foto's van te maken en daar een blog aan te wijden. Daar zou ik niet blij mee zijn.

Ik vind het een heel ander verhaal als er foto's gemaakt worden van mensen wat gaat over een bepaald onderwerp, maar dit gaat om heel iets persoonlijks.

Gewoon mijn mening, en dat mag toch ook gezegd worden? Het is mij verder wel vaker op gevallen dat er blogs tussen zitten in deze richting.

Verder lees ik deze site met heel veel plezier hoor, maar als ik ergens niet achter sta of het er niet mee eens ben dan mag dat ook best een keer gezegd worden.

No hard feelings!

Anoniem zei

Even inhakend op bovenstaande reactie; waarom mogen er geen foto's worden genomen van moslims? Geef me slechts een goede reden dat niet te doen! Ook wordt beweerd dat het het een vrije kledingkeus is. Eerlijk gezegd vraag ik me dat af. Is het immers niet dat de Islam deze kledimgkeuze gedwoningen oplegt! Helaas, voor deze vrouwen valt er niet veel te kiezen, vrees ik. Zelfs gisteren was het immers nog op het nieuws (NOS journaal), dat een deel van Den Haag bijna volledig Islamitisch is, en dat daar ook Nederlandse vrouwen voortaan bedekt over straat moeten gaan! Als autochtone vrouwen in de Haagse schilderswijk zich niet aan de kledingvoorschriften houden, volgen er onherropelijk maatregelen in de vorm van uitjouwen en erger. Dus zo zielig is het allemaal niet!
Het viel me op hoe vaak ik (ongevraagd) op You Tube sta. Dat kan immers zo maar gebeuren als je regelmatig tentoonstellingen of zoiets bezoekt.
Henk Feenstra

Anoniem zei

laat eens een BURKINI zien.
eens kijken hoe daar op wordt gereageerd!

Anoniem zei

nou mijn mening is dat ik het niet zo goed vind dat je zonder dat je het weet op internet staat en dan OOK nog een over je gepraat word dat zou IK niet leuk vinden jullie wel dan?
iniedergeval dat was mijn mening! en ik had dat niet echt verwacht van deze site ik volg het elke dag maar dit.... had ik echt niet kunnen verwachten jammer!

Anoniem zei

Wat een lachwekkende reacties hiero. Door de anonimiteit van de hoofddoekjes wie kan deze meiden herkennen is raadselachtig kwekken reageerders over persoonlijke dinge. Men niemand weet wie deze vrouwen zijn! Zeurdozen, waaro maak je je ruk om. Stomme zuerzakken/