donderdag 27 maart 2014

HERZIENE DRUK LEVERT 800 NIEUWE BEIJUMBOEKEN

Geschiedenisboek Beijum krijgt herziene druk

Ingezonden door Jaap van Leeuwen


Menig uitgever is er jaloers op: van het geschiedenisboek over de Groningse wijk Beijum (Boeren, burgers, Beijumers) zijn in het jaar van verschijning 2012 in totaal 1.600 exemplaren gedrukt. In 2014 is alweer een herdruk noodzakelijk. Dat worden er 800 stuks. 

Het wordt trouwens een herziene druk, zo begrijpen we van de Historische Werkgroep Beijum. Enkele passages worden verbeterd of aangevuld. En er wordt gedacht aan een uitgebreide index achter in het boek, voor iedere lezer handig, maar in het bijzonder voor de leerlingen van de basisscholen in Beijum die snel iets over hun wijk willen opzoeken. Elke basisschool in Beijum krijgt straks een flinke stapel boeken om in het erfgoedonderwijs te gebruiken. Tenslotte begint geschiedenis in je eigen wijk.
 
Het NLA wijkteam Beijum maakt deze herziene druk mogelijk door er subsidie voor ter beschikking te stellen. De Historische Werkgroep Beijum zorgt ervoor dat de herziene druk van het ‘Beijumboek’ tot stand komt en heeft Uitgeverij Leander te Groningen gevraagd om de uitvoering ervan ter hand te nemen.

OPROEP

Heeft u het geschiedenisboek over Beijum gelezen? De Historische Werkgroep Beijum roept iedereen die onjuistheden heeft geconstateerd op dit per e-mail te melden. Uw e-mail kunt u sturen naar info@beijum.nl.

JF;  Wat vindt de uitgever ervan dat er een 2e druk komt?

“Het is fantastisch dat we een nieuwe druk komt van het geschiedenis makende boek over Beijum. De eerste oplage van 1600 stuks is uitverkocht. Met de herdruk kunnen de basisscholen (erfgoedonderwijs) en nieuwe bewoners van Beijum de komende jaren over dit prachtige boek beschikken. De Historische Werkgroep Beijum maakt er meteen een herziene druk van. Dus heeft u een foutje gespot? Meldt het dan meteen aan info@beijum.nl. Dan nemen ze dat mee.” 

11 opmerkingen:

Willem Pauwelussen zei

Als wordt beweerd dat menig uitgever jaloers is op de oplage, dan denk ik in de eerste plaats aan profiel in Bedum, sinds jaar en dag dé uitgever van Groningana.
Even ervan afziende dat een uitgever misschien de kwaliteit van zijn boeken minstens zo belangrijk vindt als zijn oplagen, ben ik benieuwd of profiel zulke geringe oplagen heeft als hier kennelijk wordt gesuggereerd.

Anoniem zei

Helaas heb ik het boek gekocht, want het viel zwaar en erg tegen. Maar inderdaad, als kinder/schoolboek wellicht nog wat waard gezien het tekstnivo. En ook de kindjes leren dat de overheid altijd z'n zin krijgt, al is het door onteigeningen.

En een oplage van 2.400, daar wordt geen enkele uitgever vrolijk van lijkt me. Ik ben ook wel benieuwd hoeveel boeken niet aan instellingen (scholen/huisarsten/centra etc.) 'verkocht' zijn. Of eigenlijk: hoeveel boeken zijn er gekocht van eigen geld?

Kees K.

Willem Pauwelussen zei

Ik ben erg benieuwd waarom Kees K het boek zo vond tegenvallen.
In Stad en Lande stond in ieder geval een overwegend positieve recensie, en dat is toch een tijdschrift met gezag als het om de Groninger geschiedenis gaat.
Dus dan kan het zo beroerd niet zijn, denk ik.
Het is ook toegankelijk opgebouwd, vind ik. Eerst word je meegenomen op een wandeling door het oude Beijum, zodat je een beetje vertrouwd bent geraakt met de materie, en daarna pas duiken we de oergeschiedenis in. Naarmate de tijdmachine dichter bij anno nu komt worden meer details verteld, uitgelegd wordt hoe de mensen leven zodat je je kunt inleven. En dan zitten we op de helft van het boek als het nieuwe stadsdeel ontstaat, de geboorteperikelen worden breed uitgemeten, de recente geschiedenis komt voorbij, evenals een variëteit aan bewoners, waarna de rest van het boek aan bijzondere onderwerpen is gewijd. Al met al een inzichtelijke opbouw, wat een beginnende (boeken)uitgeverij als Leander bepaald tot eer strekt.
Ik heb zelf een waslijst met missers ingediend, want daar is ook geen gebrek aan, maar dat neemt niet weg dat dit een stuk minder had gekund, om het maar eens op zijn Gronings te zeggen.

Anoniem zei

betreft het hier dezelfde kees k misschien, die een paar jaar in Beijum gewoond heeft?

Anoniem zei

Willem, een eigen recensie geven, daarvoor is de ruimte wat te kort. Laat ik het samenvatten.

De bouwhistorie van de wijk (technisch) komt nauwelijks aan bod. De 'oerhistorie' vind ik zeer mager. Maar wellicht is er niet meer informatie.

Veel tekstdelen worden herhaald.

Die 'inlevingsmogelijkheden' zijn er zeker, maar wat moet je daar dan mee. Voor mij wat 'hart van nederland' gedoe.

De kolommen-layout vind ik vreselijk, zeker ook omdat de afbeeldingsformaten daaronder lijden. Plaatjes / kaartjes zeggen meer dan...

De opbouw van het boek is wel okee, kan ook haast niet anders: van toen naar nu, maar de informatiedichtheid maakt het voor mij een schoolboek voor de basisschool. Niks mis mee, maar ik had via de aankondigingen wellicht een verkeerde verwachting.

Kees K.


Willem Pauwelussen zei

Nou Kees, wat betreft de gemis aan bouwhistorie ben ik het roerend met je eens. Ik heb me laten vertellen dat de historische werkgroep daaraan bezig is dus misschien kunnen we daar eerdaags een publicatie van verwachten. Maar het had er zeker bijgehoord. Zelf had ik jaren geleden al iets over de historie van Beijum in de regiokrant geschreven en toen heb ik zeker niet meer oerhistorie gevonden dan hierin staat. En je mag van iemand als Kortekaas wel verwachten dat hij weet wat er voorhanden is.
Als de bladzijden niet in kolommen waren gesplitst had de lay-out misschien grote grijze vlakken opgeleverd, wat niet tot lezen uitnodigt. Tegenover de kolommen worden de foto's vaak over de gehele paginabreedte geplaatst, wat ik toch een aantrekkelijke lay-out vind. Maar dat is een kwestie van smaak en daarmee een keus van de uitgever. Voor mij hadden er zelfs wel wat minder prentjes ingemogen.
Met het 'hart-van-nederland' gedoe heb ik niet zoveel moeite. Een goede schrijver is iemand die moeilijke dingen op jip- en janneke-niveau aan de lezers kan presenteren (dat lukte de VVD indertijd zelfs niet eens!). Het is inderdaad bedoeld om in de basisschool gebruikt te worden, en daardoor nogal gefocust op identificatie met personen die worden gepresenteerd. Maar daarnaast is er toch veel info in te vinden, dacht ik. Vergelijk het eens met het boek over de historie van Bedum. Daarin is zoveel informatie zo erudiet samengepropt dat het wel uitsluitend voor professoren geschreven lijkt te zijn. Dan heb ik dit liever.

Anoniem zei

Ik ken het boek van Bedum niet Willem. Maar inderdaad, het moet wel leesbaar blijven voor een groter publiek.

Qua lay-out zie ik toch wel andere mogelijkheden dan grijze vlakken.

Voor mij is een goede schrijver iemand die iets kan overbrengen op de lezer. De doelgroep is dan bepalend of het Jip/Janneke / 'hart van' moet zijn of anders. In het boek staan niet zoveel 'moeilijke dingen'. Wel blijkt de doelgroep basisschool te zijn, wat veel verklaart, maar de voorintekenaar toch op het verkeerde been heeft gezet. Maar okee, dat is marketing, oftewel voorspiegelkunde.

Ik ben wel heel benieuwd naar de 'oerhistorie' en de technische realisatie van de wijk op het bodemvlak van Beijum. Blijkbaar heb jij daar meer kennis van en wellicht kunnen we samen eens gaan spitten in het groninger archief.

Kees K.

Willem Pauwelussen zei

Leuke uitnodiging. Maar ik denk niet dat we meer zullen vinden dan in dit boek is opgelepeld.
Maar het is heel simpel, gewoon heengaan, identificatienummer (als je dat nog niet hebt) ophalen aan de balie, naar binnen gaan en ervaren hoe bereidwillig de medewerkers zijn. Ik heb er, voor mijn brugborgboek, al heel wat uurtjes doorgebracht. Leuke ervaring.

Willem Pauwelussen zei

Marten Toonder zei ooit eens dat hij 'als je begrijpt wat ik bedoel' de meest diepzinnige uitdrukking uit zijn boeken vond.
Ik houd het bepaald voor mogelijk dat de uitgever er iets anders in heeft gezien dan Kees K.
Dan zou de uitgever, althans volgens zijn visie, de (dwz zijn) waarheid hebben verkondigd bij het voorintekenen. Dat Kees er een andere waarheid in aantreft sluit dit niet uit dacht ik.
In wezen is het zo dat ieder mens zich weer wat anders voorspiegelt omtrent de wereld waarin hij/zij leeft. Waarheid is een proces.

En wat ik bij mijn vorige reactie had moeten zetten is dat ik momenteel nogal druk ben met de historie van de Brugborgwijk en van de gemeente Noorddijk, en daar echt even geen derde spitwerk bij kan gebruiken.

Anoniem zei

Natuurlijk waar Willem, wij verwachten iets te zien wat we ons zonder iets zichtbaars voor handen voorstellen door reclame. Uitgevers geven een beeld uit, lezers verwachten een plaatje. Als dat niet overeenkomt, dan volgt er +/- emotie.

Ja, ik weet hoe het Archief werkt. De medewerkers zijn inderdaad heel behulpzaam en aardig. Wellicht komen we elkaar nog wel eens tegen.

Maar waarheid is zeker geen proces. Waarheid is een menselijk concept en helemaal niks zolang we niet weten wat 'er' bestaat als waarheid. Kortom, een waardeloos woord.

Kees K.

Willem Pauwelussen zei

Waarheid is inderdaad een menselijk concept maar als er al zoiets als de absolute waarheid bestaat (vgl. de grot van Plato) dan kan een mens of zelfs de mensheid toch hooguit hopen dit steeds dichter te benaderen. Dat is wel degelijk een proces en wel, voor zover als ik kan overzien, een eeuwig voortgaand proces.
Dat kun je op verschillende manieren zien.
Je kunt zeggen dat het hele bestaan voortdurend in ontwikkeling is, en onze kennis daarvan, dus van de waarheid daaromtrent dus noodzakelijk ook in ontwikkeling is en daarom een voortdurend proces is.
Je kunt zeggen dat het hele bestaan slechts een uiting is van trillende energie en dat wij die vormen die door die trillingen tijdelijk worden opgeroepen voor werkelijk houden (maya), maar dat wij, omdat we zelf in die trillingen gevangen zijn, misschien zelfs die trillingen zelf zijn, nooit tot het wezen van die trillende energie, ofwel de oergeest kunnen reiken, het slechts kunnen benaderen zodat ook dan waarheid een proces is.
Hoe je het wendt of keert, waarheid is een proces, en zeker als je het opvat als een menselijk concept.