woensdag 19 maart 2014

"IK STEM NIET, IK BEN REPUBLIKEIN"

Om 17.50 uur bracht ondergetekende in de gymzaal aan de Stoepemaheerd z'n stem uit in. Wat is dat nou? In een rij van acht moeten moeten gaan staan wachten? Ja, echt. Wat een drukte opeens.
Daar sta je dan met een stemformulier in het stemhokje. Het rode potlood ligt geduldig aan de ketting te wachten.
"U bent nummer 681." Aldus de mijnheer die het paspoort van de blogger inspecteerde voordat hij een stembiljet kreeg. Verrassend. Wat een sprong van pakweg 170 vanochtend om elf uur naar dit aantal.
Zie linker afbeelding, een paar seconden voor het uitbrengen van een persoonlijke stem. Wat stemde hij? Voor de lezer een vraag, voor de blogger een weet. Alles te weten maakt nog altijd niet gelukkig.

Na een boodschapje bij de AH ontmoette de blogger de lezer die op de rechter foto staat afgebeeld. Al gestemd? "Nee, ik ga niet stemmen." Vertel. "Ik ben republikein. Ik vertrouw geen enkele politieke partij, ze beloven maar en ze maken vervolgens niks waar." Altijd interessant om meningen te horen die haaks op die van jezelf staan en niet corresponderen met je eigen wereldbeeld.

"Ongeveer tweehonderd  jaar geleden is het mis gegaan. Nederland was republikeins en werd in die tijd overgenomen door het Koningshuis. Vanaf dat moment is het mis gegaan." Prettig dat je in een land woont waarin je dat mag vinden en verkondigen, vind je niet? Daar waren we het over eens. Het is een vriendelijke lezer, altijd groeten en zich respectabel gedragen. Maar hij wil zich niet laten beduvelen door 'de politiek.'

Het is misschien wel het summum van democratie. Dat je ook géén democraat mag zijn. Gewoon niet willen stemmen. Met persoonlijke redenen. Niet de stiel van de blogger. Maar ieder z'n ding. We leven in een vrij land.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Die kleine moeite om wel een stem uit te brengen vind ik het toch wel waard, ook al veranderd er misschien niet zo veel als we allemaal zouden willen.

Wilko zei

En waarop stemmen? Of je nu links of rechts kiest, het maakt niet uit. Het lijkt hier in nederland steeds meer op het verhaal van Robin Hood. Alleen de Robin Hood ontbreekt nog. Maar bestolen worden we allang.
Al dat.geld voor de nutteloze politieke campagnes cq zieltjes winnen op straat en in winkelcentra.
Besteed het bijvoorbeeld aan de voedeselbanken dan toon je als politiek je goede wil en laat je zien dat de armoede in eigen land je echt raakt.
Maar voor de politiek zijn we gewoon het klootjesvolk dat toch alles wel voor zoete koek neemt.
Het moet maar eens afgelopen zijn met de monarchistiche onderdrukking. Leve de republiek.

Anoniem zei

Hoewel zelf overtuigd republikein, stem ik wel degelijk!
Ik ervaar het als mijn recht maar ook als mijn plicht dit te mogen en moeten doen.
Ben blij de vrijheid te hebben, zonder dwang te kunnen kiezen waarop ikzelf wil.

In België móet men stemmen.
Doet men dit niet, mag men 150 euro boete betalen.

Heb mijn principe's maar er soms vanaf wijken mag :-).

Gr, Therèse

Willem Pauwelussen zei

Met de monarchie heeft het niet zoveel te maken. Zeker sinds de koning zich ook al niet meer met de kabinetsformatie mag bemoeien.
Het is een louter ceremoniële functie geworden. De koning vertegenwoordigt de Staat der Nederlanden. Dat doet de premier ook wel, maar het koningshuis heeft net dat beetje extra glamour.
Dat kun je goed- of afkeuren maar waar het om gaat is dat we in Nederland leven in een parlementaire democratie omdat volgens de Grondwet de uiteindelijke beslissingsbevoegdheid over staatszaken bij het parlement ligt. En zeker niet bij de monarch.

wilko zei

Een ceremoniele functie die ons allemaal heel veel geld kost. We worden totaal uitgekleed door die hele poppenkast vsn het koningshuis. Een audi van 600.000 euro. Totaal scheve verhouding hier in nederland.
Je moet je schamen om te zeggen dat je nederlander bent.
Dus weg met dat hele oranje gedoe.