dinsdag 4 maart 2014

UIT DE OUDE DOOS (194)

Er schijnt enkele decennia geleden een boerderij te hebben gestaan tussen het huidige speelveldje aan de Framaheerd en de Beneluxweg. De bewoonster was ene mevrouw Jeltine A. Barkema-Oudman (foto rechts) en de boerderij heette destijds Bovenstreek.

De lezer die de foto's stuurde schreef erbij:

Momenteel is Bovenstreek een van de straten in het industriegebied Ulgersmaborg-Noord, waar trouwens ooit een buurtschap was dat Bovenstreek werd genoemd.
Deze mevrouw Barkema was de derde generatie, die er vanaf ’65 zelf is gaan boeren. Na de annexatie van 1969 (Noorddijk en een stuk Bedum waar nu Beijum is gebouwd) kocht de gemeente land en opstal, maar het bedrijf ging verder. In 1972 was er een enorme storm, die de daken van de schuren lichtte. Schade: een ½ miljoen. Dat vond de gemeente te duur, dus besloot de familie om te verhuizen. “Veertien dagen later ben ik gaan kijken en je zag niet dat de boerderij daar gestaan heeft.”
Overigens was ook de boerderij Elba eigendom van de Barkema’s. Die stond in de huidige wijk de Hunze, gebouwd nadat daar een steenhuis was verwoest.

(Foto's zijn gemaakt door de inmiddels overleden Simon Kort; JF)

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk is het, over de geschiedenis van beijum te lezen.

gr. therèse

Kees Huizenga zei

Voor Therèse en anderen:

http://www.beijum.nl/index.php/achtergrondinformatie-beijum

http://www.beijum.nl/index.php/les-boerderij-de-bovenstreek

http://www.beijum.nl/index.php/interview-met-jacob-laning

http://www.beijum.nl/index.php/de-elba

In relatie met het prachtige Beijumboek van Leander Media van Jaap van Leeuwen.


Als ik naar Dijkmansport fiets, kom ik een straat, genaamd De Bovenstreek, tegen. In Ulgersmaborg-Noord. Na het viaduct over de Oostelijke Ringweg, eerste straat links. Vroeger was er een gehucht “De Bovenstreek”, gelegen langs de Pop Dijkemaweg . Voor de Tweede Wereldoorlog “De Hoogeweg” genoemd.

Bron: http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CD4QFjAC&url=http%3A%2F%2Fgemeente.groningen.nl%2Fbestemmingsplan%2FvgbpOosterhoogebrugenUlgersmaborgtr.pdf&ei=FkQXU4SoOKKWyQPtz4HoAg&usg=AFQjCNHz3skZUkqloAVojCBWyQhHVQrJIA&bvm=bv.62286460,d.bGQ

Citaat § 2.1.1 op pagina 10:

“Ten noorden van de klapbrug (de brug over het Damsterdiep, KBH) liep een doodlopende weg in noordelijke richting, die in 1824 de Weg langs de Bovenstreek heette. De weg eindigde bij een boerenplaats op een oud borgterrein. Na de Tweede Wereldoorlog werd de weg omgedoopt in Pop Dijkemaweg, genoemd naar één van de verzetsmensen die betrokken was bij de bevrijding van Oosterhoogebrug.” Einde citaat.
Zie verder pagina 18.

Willem Pauwelussen zei

Ik heb mijn twijfels bij het jaartal dat dit de 'Weg langs de Bovenstreek' zou hebben geheten, en sowieso bij de benaming. Het zou in ieder geval inhouden dat de benaming Hoogeweg van daarna is, en dan lijkt het me vreemd dat de gemeente Noorddijk in 1828 aan GS de Hoogeweg als een van de wegen in de gemeente opgeeft. Dat is vier jaar later, en zo snel werden wegen in die tijd echt niet omgedoopt.
Maar deze (huidige Pop Dijkema)weg is aangelegd op de dijk langs het Selwerderdiep (later vergraven door het Van Starkenborghkanaal) en omdat die weg hoog op de dijk lag werd die Hoogeweg genoemd. Dit stuk Selwerderdiep, en dus de weg op de dijk, lag er in ieder geval vóór dat het Damsterdiep tot Ten Post werd gegraven en dat was vanaf 1424. Dat is sowieso dus meer dan 400 jaar vóór het genoemde jaartal 1824. De 'Weg langs de Bovenstreek' zal dus niet echt een officiële benaming zijngeweest, maar door de mensen plaatselijk zo zijn aangeduid.
Kortom, ik denk dat op die plaats in "het prachtige Beijumboek van Leander Media van Jaap van Leeuwen" in ieder geval een onjuistheid staat. De weg heette Hoogeweg maar werd wel aangeduid als de 'Weg langs de Bovenstreek'. Net als je nu de Rijksweg ook wel de weg naar Delfzijl kunt noemen.
De Bovenstreek was trouwens een buurtschap, dwz een verzameling boerderijen bij elkaar, ongeveer waar nu het industriegebied Ulgersmaborg Noord ligt, dus de Pop Dijkemaweg gaat daar inderdaad langs. De boerenplaats was de boerderij Zorgwijk, waar nu de paardenboerderij staat, volgens afdeling monumenten met dezelfde naam omdat de oude gebinten er nog in aanwezig zijn. En de oude borg was de Ulgersmaborg.

Kees Huizenga zei

Beste Willem,

Ik citeerde uit het Bestemmingsplan Oosterhoogebrug en Ulgersmaborg (waarschijnlijk het meest recente bestemmingsplan, hoewel ik gisteren niet een jaartal kon ontwaren). Niet uit het Beijumboek.

Willem Pauwelussen zei

Oh, dan snap[ ik er meer van. Ik kon me ook al niet herinneren dat ik dit was tegengekomen bij de missers die ik in het boek heb gedetecteerd.
De historische omschrijvingen bij de bestemmingsplannen rondom Oosterhoogebrug en Ulgersmaborg rammelen wel aan meer kanten,k en zeker ernstiger dan het Beijumboek. Ik heb daar contact over gehad, maar het wordt niet gewijzigd. Het kán ook niet worden gewijzigd want het is reeds vastgesteld en dan mag dat niet meer.
Foutloos over geschiedenis schrijven is nauwelijks te doen trouwens, volgens mij. Dan moet je echt wel de statuur hebben van een Formsma of een Van den Broek.

Willem Pauwelussen zei

De foto's zijn allemaal van de boerderij van Barkema. De bovenste foto is van de 'ree', de oprit naar de boerderij. Daar loopt nu het fietspad naar het winkelcentrum.
Ik heb in de regiokranten van 13 december 2004 en van 21 maart 2005 in twee delen het verhaal geschreven van het steenhuis in de Hunze. Het verhaal in de laatste regiokrant is daar feitelijk een vervolg op. Helaas is dat niet vermeld.

Alie zei

de moeder van mn schoonzus!

Anoniem zei

De genoemde oude borg was niet de Ulgersmaborg, maar de Borg van Lewe. De later gebouwde boerderij ‘Leeuwenburg’ aan de Stadsweg is hier naar genoemd. Ulgersmaborg is genoemd naar huis Ulgers, dat aan het eind van de Hoogeweg stond en waar ook de Ulgersmaweg naar is genoemd. Juffer Anna Ulgers heeft nog de 1e steen van de toren van de Stefanuskerk in Noorddijk gelegd, zoals boven de ingang vermeld staat. Achteraf had Ulgersmaborg beter Lewenborg kunnen heten, wat toepasselijker was geweest. De huidige wijk Lewenborg lag op de landerijen van de Borg van Lewe en verder van de Borg.