donderdag 27 maart 2014

PAND49 SLUIT, 25 VRIJWILLIGERS OP STRAAT


Het wordt vanaf 1 mei nog rustiger en leger op Plein Oost en op  Dienstencentrum Beijum-Oost. Publiekstrekker Pand 49 sluit de deuren (in 1e instantie werd 1 juni aangegeven, dit blijkt nog een maand eerder te zijn). Een ingewijde: "Als er een Naschoolse Opvang komt, betekent dit dat er nog een zaak pas na drie uur 's middags open gaat."
Bloeden Plein Oost en naaste omgeving helemaal dood? Vanuit Pand49 kwam onderstaand persbericht binnen:

GALERIE PAND49 IN BEIJUM SLUIT DEUREN

Galerie Pand49 aan de Ypemaheerd in Beijum sluit per 1 mei definitief haar deuren. Het Pand krijgt geen subsidie meer van het Nieuw Lokaal Akkoord, waardoor het financieel onmogelijk wordt om zijn activiteiten, waaronder exposities en kinderworkshops, langer voort te zetten.

Pand49 is sinds november 2008 in Beijum gevestigd en heeft daar altijd een belangrijke functie vervuld. Bestuurslid Marijke Langius: ‘Het is het enige verzamelpunt voor kunst in de wijk. Bovendien is de galerie altijd intensief betrokken geweest bij allerlei activiteiten, zoals Bruisend Beijum en de Bonte Beijum Express. Dat we nu moeten sluiten betekent een groot verlies voor de wijk.’

Pand49 exposeert op dit moment figuratieve kunst van Roos van Pagee. Het zal de laatste reguliere tentoonstelling zijn. ‘Als we het werk van Van Pagee hebben uitgeruimd, komt er nog een uitverkoopexpositie’, vertelt Langius. ‘Kunstenaars die bij onze galerie betrokken zijn kunnen hun kunst tegen een flinke korting verkopen.’ Het bestuurslid doelt met name op objecten die nu nog in het winkeltje en de kunstuitleen te vinden zijn, waaronder schalen, schilderijen, sieraden en beeldjes.

Het bestuur betreurt het dat er een einde komt aan vijfenhalf jaar hard werken. Langius: ‘Vijfentwintig enthousiaste vrijwilligers moeten nu op zoek naar andere bezigheden. Daarnaast is het jammer voor het publiek. De openingen werden altijd goed bezocht en Beijumers kwamen ook weleens binnenwandelen met een vraag, bijvoorbeeld hoe ze een vervuild schilderij het beste konden schoonmaken. De laatste tijd nam het bezoekersaantal toe en dat maakt het extra zuur.’


Pand49 verzorgde behalve exposities ook andere activiteiten, zoals inloopavonden en kinderworkshops. De galerie wil hiermee eventueel een doorstart maken. Langius: ‘Als er nog Stadjers zijn die een leuke ruimte weten waar we dit soort dingen kunnen organiseren, laat het vooral weten.’ Het e-mailadres is: mlangius@online.nl.

Update 28-3; 11.42 uur: Op Lijn6 staat een video-interview met co√∂rdinator en kunstenares Marijke Langius. 

Geen opmerkingen: