donderdag 6 maart 2014

LENTE-KRUIDENTIPS VAN SASKIA NIEBOER


Door Saskia Nieboer


Beste lezers,

Breekt de lente echt aan? Bomen botten uit, katjes veroorzaken de eerste hooikoortsaanvallen en nu zelfs de voorzichtige sleedoornbloempjes aanstalten maken om open te gaan lijkt het inderdaad zo ver. Wellicht gaat u al in de tuin bezig en komt u enkel zeer gezonde onkruidjes tegen.

In de kruidentuin van de wiershoeck wijzend naar daslook
De kleine veldkers is in vrijwel iedere tuin te vinden. Je kunt de plantjes weg wieden maar ook opeten. U zult versteld staan van de pittige smaak, het is dan ook een familielid van tuinkers, rucola en mosterd. Enkele plantjes (even goed wassen) door de sla en u hebt uw extra dosis vitamine C weer binnen. Liefst oogsten vóór de bloei.

Kleine veldkers
Paardenbloemblad kunt u ook kleinsnijden en door de salade mengen. Het is bitter maar wel erg goed voor lever en hart. Een specialiteit is molsla, paardenbloemblad dat onder een molshoop is gegroeid en daardoor wit en mals is gebleven. U kunt dit nabootsen door een emmer of bloempot over een paardenbloemplantje te zetten en enkele weken te wachten met plukken.

Behoort u wellicht tot de gelukkigen die daslook in hun tuin hebben? Een heerlijke smaakmaker in warme of koude gerechten; geeft nieuwe energie en stimuleert het maagdarmstelsel. Ook werkt het net als familielid knoflook bloeddrukverlagend. Niet koken maar op het laatst toevoegen.  Daslook is een beschermde plant; stekjes zijn te koop bij tuincentra, maar zaaien kan ook, al moet u dan nog even geduld hebben met oogsten.

Mocht u meer over eetbare en geneeskrachtige kruiden willen leren, kijk dan eens op onze site: www.degroenezon.com, voor workshops en cursussen in uw eigen wijk Beijum.

Geen opmerkingen: