woensdag 19 maart 2014

GA STEMMEN VANDAAG!Het is zover, we kunnen onze stem uit gaan brengen. 

Beide foto's zijn gistermiddag bij stemdistrict 260 gemaakt. Het Heerdenhoes is een van de locaties waar Beijumers met hun kiesbiljet terecht kunnen. De een stemt met z'n hart, een ander met volle overtuiging, of met een 'het zal wel'-gevoel. Proteststemmers, niet te vergeten.
De Nederlandse gemeenteraadsleden worden om de vier jaar gekozen. Artikel 129 van de Grondwet schrijft voor dat de leden rechtstreeks worden gekozen. Rechtstreeks betekent zonder tussenschakels en tussenpersonen. Dit betekent dat die leden een zetel behalen die de meeste stemmen krijgen. In het huidige systeem (evenredige vertegenwoordiging) worden stemmen overgedragen.
Stemrecht hebben alle Nederlanders en andere EU-onderdanen die ook daadwerkelijk in Nederland wonen, mits zij 18 jaar of ouder zijn. Ook niet-EU-onderdanen die langer dan vijf jaar (legaal) in Nederland verblijven, mogen stemmen. Dit in tegenstelling voor de Tweede-Kamerverkiezingen, waarvoor de Grondwet uitsluitend kiesrecht toekent aan Nederlanders, en dan ongeacht of zij wel of niet woonachtig in Nederland zijn.
In 2006 konden blinden en slechtzienden in Nederland zelfstandig hun stem uitbrengen. In veertien plaatsen stonden speciaal voor hen ontworpen, pratende stemcomputers. Wiki/Gemeenteraadsverkiezing
Behalve in het Heerdenhoes kunnen Beijumers hun stem uitbrengen in het Trefpunt, in de Kleihorn, Tine Marcusschool, de Heerdstee en de Expeditie .(Sporthal, gymzaal..., dank voor mails/reacties)

Neemt D'66 in Groningen, net als in andere steden, de macht van de Pvda over? Hoe gaat de Stadspartij het doen? Het CDA, CU, Groen Links en de SP? Tot zover de Partijen voor Mensen. Op de Partij voor de Dieren stemmen, kan natuurlijk ook.

11 opmerkingen:

Anoniem zei

In de Sporthal aan winkelplein Beijum-Oost (Ypemaheerd) kan vandaag ook gestemd Johan.
In Innersdijk vandaag niet...

Anoniem zei

Haha. in Innersdijk vandaag dus niet.

Mijn stem ligt onderin de bus.
Ben benieuwd of de bodem ervan tenminste bedekt gaat worden, vandaag.
Wist tot 3 min. ervoor niet, welk circeltje ik rood zou kleuren.
Is me toch gelukt.
Ben benieuwd naar de uitslag aan het eind vd dag.

Gr. Therèse

Willem Pauwelussen zei

Blijft wel de vraag waarom kennelijk meer dan 50% niet heengaat. Terwijl het voor deze mensen toch ook gaat om hun dagelijks leven waar de politici dag in dag uit beslissingen over nemen.
Dat is een heel boeiend vraagstuk: hoe zou je deze mensen politiek kunnen bedienen? Is er een partij te bedenken met een programma dat deze mensen voldoende aanspreekt om ze naar het stemhokje te krijgen? Of, radicaler, zou ons parlementaire systeem op de helling moeten? Hoe dan? En wat dan?

Anoniem zei

De Partij voor de Dieren lijkt me de beste optie .
Dieren denken niet , die "zijn " .
Helaas zijn ze wel afhankelijk van hun "Baasjes " .

Anoniem zei

Het zijn meestal enge naar binnengerichte PVV-ers die vandaag niet gaan stemmen. Die lui zijn weinig internationaal georiënteerd. En ontevreden!Laten ze maar eens naar verre landen reizen en zien hoe het er elders aan toe gaat. Wat mag je tevreden zijn dat je in Nl veilig en fatsoenlijk je stem uit mag brengen. Wat voel ik me bevoorrecht.

Anoniem zei

Helemaal mee eens, anoniem 12.19 uur!

Eventuele reden meer dan 50% niet stemmen...
Veel te veel partijen!
Schept verwarring alom.
Resultaat...ach, laat dan maar helemaal.
Hooguit 4 is meer dan genoeg.
Gemeentelijk/provinciaal/landelijk gezien.

Gr. Therèse

Anoniem zei

Anoniem Anoniem zei...
Het zijn meestal enge naar binnengerichte PVV-ers die vandaag niet gaan stemmen. Die lui zijn weinig internationaal georiënteerd. En ontevreden!Laten ze maar eens naar verre landen reizen en zien hoe het er elders aan toe gaat. Wat mag je tevreden zijn dat je in Nl veilig en fatsoenlijk je stem uit mag brengen. Wat voel ik me bevoorrecht.

19 maart, 2014 12:19


Hetzelfde kan gezegd worden van de linkse huilbaby's en hun o zo heilige "sociale stelsel" en eerlijk delen.

Gaan eens kijken in het buitenland en zie hoe goed we het hier hebben.

Anoniem zei

Doe het gewoon vandaag... stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het gaat ons allemaal aan! Informeer je, breng je stem uit. De gemeenteraadsverkiezingen geven ook landelijk een signaal af.

Anoniem zei

En hóe het ook landelijk een signaal afgegeven heeft.
Een(1) signaal?
Nee, heel veel signalen.
En da's zeer goed!

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Jan Bakker zei

Even tussen haakjes, maar sommige reacties zijn echt niet te ontcijferen vanwege de vele spel- en grammaticale fouten.
Ja, het verbaast mij ook, Willem, waarom zo weinig mensen gebruik maken van hun recht om te stemmen. Inderdaad, politici nemen dagelijks belangrijke beslissingen over burgers. Daar wil je toch enige invloed op uit oefenen, eens in de vier jaar.