maandag 17 maart 2014

MAANDAGOCHTEND (192)

De week waarin de gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden is ingegaan. In Beijum wordt relatief weinig reclame gemaakt voor politieke partijen. Op deze maandagochtend laat de blogger toch een paar gefotografeerde billboards die langs de wijkring staan de revue passeren.
Beijum stemt sinds jaar en dag overwegend links. Met name Rood en Groen(Links). Zal dat er mee te maken hebben waarom er zo weinig reclame voor de Pvda en de SP in de wijk wordt gemaakt? Rekenen ze zich al rijk?

Ondergetekende kan zich een exemplaar vertelt hebben, maar hij trof van beide partijen elk maar één reclame-billboard in de wijk aan.
Bekijk de poster van de Pvda. Zie linker afbeelding. Als deze partij stelt dat de stad Sterker en Socialer moet worden, bekennen ze daarmee dan niet impliciet dat het er afgelopen jaren en momenteel maar magertjes aan toe gaat qua kracht en sociaal beleid? Neem de poster van de rode concurrent, die van de SP. Rechts. Daar staat op dat de partij 100% sociaal is. Bestaat dat wel? Kan een mens of groepering 100% sociaal zijn? Zit er dan nooit een keer een portie gezonde eigenbelang bij? Was het niet geloofwaardiger geweest als er had gestaan dat de SP voor 79% sociaal is?
Op de poster van de Stadspartij, zie linksboven, staan vier heldere standpunten beschreven, dat moet je ze toegeven.

Maar kun je die in een college met coalitiegenoten ooit concretiseren? Is het geen luchtfietserij? Het komt allemaal zo hemels over, beste dames en heren politici uut Stad. De werkloosheid is torenhoog, buurtcentra moeten gedwongen sluiten, er is amper nog geld beschikbaar voor het een of ander, er wordt steeds meer een beroep gedaan op voedselbanken, ....en dan gaan we verkondigen dat we 100% sterker en socialer gaan worden?

Het is toch om sacherijnig van te worden op deze maandagochtend. Het is me dan ook niet helemaal duidelijk waarom Anne Kuik (foto, gistermiddag, voelt zich thuis in de stad...) en de GroenLinks-mijnheer die rechts op de bovenste foto staat zo gezellig lachen. Het kan niet anders of de glimlachende gezichten met hagelwitte tanden moeten frisheid, optimisme en opgewektheid verkopen. Wij gaan het doen voor u! Stem op mij en op ons.
Het zal. Ondergetekende is te nuchter om alle politieke praatjes zomaar te geloven.

Maar misschien is hij te pessimistisch. Hoe ging dat Jiddische gezegde ook nog maar? Wie niet in wonderen gelooft is geen realist. Een  oude Britse filosoof maakte daar weer van: We dragen de wonderen in ons die we buiten onszelf zoeken.

Bekijk ook de linker afbeelding. Klik groter. Ter hoogte van de Sporthal hangt een plakwerk van de Libertaristische Partij tegen een reclamezuil. Als dat maar geen geldverspilling is. 'Meer Nederland minder Brussel' kennen we al. De LP voegt er nu aan toe: 'Meer Groningen minder Den Haag.' Zo kun je wel aan de gang blijven, wat dacht u van 'Meer Beijum minder Groningen?'
Maar dan, 'Een einde aan hinderlijke regels.' Het is een van de speerpunten van de LP. Wat zou toch een 'hinderlijke regel' zijn? Dat je dinsdags vuilnis aan de weg zet? Dat je voor 1 april je belasting moet regelen? Dat je maar 70 mag rijden op de ring om stad heen? Dat je je niet lazarus op straat vertoont? Het is wat kort door de bocht, maar zijn regels niet hinderlijk als je rücksichtslos je eigen gang wil gaan?

Tot slot de onderste poster. Gelukkig niet nog een glimmend lachhoofd. Wel worden de passerende automobilisten langs de wijkring, ter hoogte van de Isebrandtsheerd, van twee kanten geconfronteerd met de tekst 'Nu Vooruit, D'66.' Wat mysterieus. Niet Nu achteruit, nu niet stilstaan, vroeger niet vooruit en later niet vooruit, nee: Nu Vooruit. Betekent het dat de Democraten willen dat we er NU qua inkomen op vooruit moeten gaan? Qua werkgelegenheid? Gezondheid? Nu minder aardbevingen? Wat betekent het toch dat we NU VOORUIT moeten?

Er komt een leuke week aan, denkt de blogger. Een sterke en 100% sociale week. Zonder Forum, met minder bureaucratie, zonder hinderlijke regels en minder lasten. We gaan Nu Vooruit, en we voelen ons Thuis in de Stad.

De blogger wenst u een gezellige democratische week toe. En zeur niet zo, u woont in een der rijkste landen ter wereld en ook nog eens in de mooiste stad en wijk: Ga stemmen aanstaande woensdag!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Goeiemorgen Johan,

mooie blog :-).

Jij ook een goede week en ja, hoewel door de vele bomen het bos bijna niet te zien is hoop ik dat met mij velen gaan stemmen.

Gr. Therèse

Willem Pauwelussen zei

Mooi Johan, die filosofische citaten. Het wonder dat de wereld ten goede verandert vindt inderdaad alleen plaats als je gelooft in de wonderen die je in jezelf draagt.