maandag 10 maart 2014

MAANDAGOCHTEND (191)


Om kwart voor zeven was het nog donker, maar aan alle kanten was te voelen: het wordt weer een geweldige voorjaarsdag. Wat een vliegende start van deze lente in 2014, de warmste eerste weekend van maart sinds mensenheugenis ligt net achter ons. 

In deze tuin in de Munsterheerd, zie foto boven, ligt alles panklaar voor een geweldig voorjaar en een zinderende zomer. Een zwembadje ontbreekt eraan, maar zie het glijbaantje, de zandbak me deksel en de zak met tuinaarde. Het kan niet anders of hier gaat een zoontje of dochtertje, en wellicht beiden, prettige uren en dagen onder de zon beleven. Een kind heeft niet veel nodig, de volwassen lezers onder ons kunnen zich misschien nog wel herinneren dat een tuin of speelplekje in de kinderbeleving erg groot leek, tot ze er op latere leeftijd nog een keer kwamen.

Iets verder op, in dezelfde Munsterheerd, stonden een elftal krokussen zich dapper op te richten in de Beijume klei. Zie foto links. Bij nader inzien, na het bestuderen van de foto, valt het op dat de krokussen tussen honderden herfstbladeren in groeien. Alsof e geen winter is geweest. Die is er bij nader inzien ook niet geweest, we hebben een lang gerekte herfsttijd achte ons liggen, met maar een paar vorst- en sneeuwdagen.

De rechter foto is bij de voormalige videotheek bij Plein Oost gemaakt. Al sinds meer dan een half jaar is de 
videotheek + bijbehorende postkantoor gesloten. Het pand lig er maar eenzaam en verlaten bij. Patrimonium zal reeds om en nabij de 10.000 euro aan huur zijn misgelopen door de leegstand.
Welke middenstander wil daar nou gaan zitten en 14 tot 1500 euro huur per maand betalen?

Zal er weer een dienstencentrum inkomen? Het kan voor weer een eettent niet uit om het te huren, en daarnaast is het zo dat die er reeds in overvloed zijn. Naar eigen inschatting, maar het kan onjuist zijn, zal het pand het hele jaar leeg blijven staan.

Geen Beijumer die zich daar op een mooie dag als vandaag mee bezig gaat houden. De menselijke economie hapert en stottert, maar de natuur gaat zoals altijd in maart weer groeien en bloeien. Wat dat betreft kun je de natuur als betrouwbaarder en stabieler classificeren dan de menselijke financiële motor.

Een prettige week toegewenst. Geniet van het mooie weer, de opkomende natuur en de zon. U hoeft er niks voor te betalen, ook geen huur, het is allemaal gratis.

3 opmerkingen:

Corine zei

De krokussen op de foto, tussen de herfstbladeren lijken verdacht veel op narcissen ;-)

michel zei

Voor Johan is elke bloem een krokus en elke vogel een eend.
Dat maakt het leven een stuk gemakkelijker.

Anoniem zei

hahaha beste mensen. jullie laten me lachen, lol.

johan jongen...doe bist mie er aine, heur ;-).

gr. therèse