zaterdag 29 maart 2014

APPELS ALS MOORDWAPEN TEGEN RATTEN

Ruim een maand geleden schreef Willem Pauwelussen een  bericht over rattenbestrijding.
Een intrigerende zin in dat blogbericht was: Dat gaat zo: een kooitje met een appel er in wordt in het water gelaten, die rat duikt die kooi in, knabbelt aan die appel, zakt met kooi en appel naar de bodem en verdrinkt.

Eergistermiddag fietste ondergetekende vanuit De Hunze terug naar Beijum en maakte bovenstaande foto. Locatie, bijna op de grens van beide wijken, op de achtergrond loopt de Beneluxweg. Zou dat nou zo'n kooi zijn waar een appel in wordt gestopt om ratten te vangen? Zie rechts in de sloot.
Thuisgekomen trof de blogger onderstaand door Willem Pauwelussen geschreven bericht met de linker afbeelding in de nieuwe mailbox: (beijumnieuws@ziggo.nl).

Dit is dus zo’n kooi waar die meneer het over had die in die duiker stond te wroeten.
Erg aardig dat er een waarschuwingsbord bij gezet is.
Die rat zal nu wel oppassen denk ik.

JF; Hij verwijst naar het bericht dat via bovenstaande link is te openen. Vlakbij, op het Heerdenpad, zijn wildtunnels aangebracht die er voor moeten zorgen dat wilde dieren een veilige oversteek over kruispunt Beijum Zuid kunnen maken. In het water, foto's, worden ratten om zeep gebracht door een lokappel. 

Willem, kun je aub nog even vermelden waar de linker foto is gemaakt?
En een nieuwsgierige vraag, aan Willem maar ook aan lezers: is er een mannetje die periodiek ratten uit kooien haalt om er vervolgens appels in te stoppen? Is dat een baan?

7 opmerkingen:

emmy zei

Degene die zo'n baan aanneemt moet wel een erg koud hart hebben om dat te kunnen.

michel zei

Het gaat hier om muskusratten en niet om gewone ratten. De kooi zakt niet naar de bodem. De muskusrat kan wel in de kooi komen maar niet weer eruit. In de bodem van de kooi zit een gat waar hij door kan. Hij zit dan in een onderwaterval waar hij ook niet meer uit kan en verdrinkt. Ze worden ook wel met onderwaterklemmen gevangen.

Willem Pauwelussen zei

Juist Michel, dat is, afgezien van de klemmen, exact het verhaal dat ik bij mijn eerdere verhaal al vertelde.
De foto is trouwens gemaakt net even aan het begin van de Pop Dijkemaweg, gerekend vanaf de Hunze. Of dat een baan is, zou ik niet weten, ik heb wel eens vernomen dat rattenbestrijder een functie is bij het waterschap, dat zou hier dus het Noorderzijlvest zijn. Misschien dezelfde man die in die duiker aan het rommelen was.
En ik vraag me af hoe Emmy het zou vinden om regelmatig de ratten in de tuin te hebben, die zelfs je huis in glippen om te kijken wat er te roven is. Nog afgezien van de ziektes die ze overbrengen. Daar moet de mens zich tegen verdedigen, lijkt me, en ik zou niet weten hoe het anders moet. Vraag de oudere generatie maar eens naar hun ervaringen met ratten. Brrr!
Maar misschien dat de dierenpartij hier iets zinnigs over te zeggen heeft?

emmy zei

Vind het gewoon een erg gemene manier van doden. Ben ooit zelf bijna verdronken en moet zeggen het is geen pretje.

Het is een langzame dood, het dier probeert in paniek te ontsnappen.
Degene die dit bedacht heeft had een erg zieke ziel.

Snap dat de dieren soms gedood moet worden omdat er anders te veel overlast is maar er moet een betere manier zijn te vinden lijkt me. Maar dat kost waarschijnlijk weer te veel geld. Het is tenslotte alleen maar een dier dat gemarteld wordt.
Willem Pauwelussen zei

Bel de Noorderzijlvest er eens over, elke overheidsinstelling is altijd blij met betrokken meedenkende burgers.

Giuliano zei

Ik snap niet of daar niet een eend of ander dier in kan komen?

Willem Pauwelussen zei

Een eend heeft meer volume dan een rat.