maandag 24 maart 2014

MAANDAGOCHTEND (193)

De ochtendstond heeft extra goud in de mond als er bloesems in de bomen en struiken aanwezig zijn. Het is 24 maart 2014 en de laatste week van genoemde maand is ingegaan. 

Voor en achter het Gezondheidscentrum aan de Emingaheerd bloeien de gele en roze bloesems dat het een lieve lust is. Wat een geruststellend idee dat er na een herfst- en winterperiode altijd maar weer een lente-periode aanbreekt. Aardbevingen of geen aardbevingen. De bovenste foto is vanaf de Emingaheerd genomen. Zie het bord, links gaat het via de Calvijnschool en het Koerspad naar Kardinge. Dat is goed opgemerkt. Maar waarom moet je nou naar rechts om naar het centrum van de stad te gaan? Fietsers richting de binnenstad kunnen hier beter niet afslaan, want dan maken ze een omweg. De kortste weg naar Stad is rechtdoor richting Winkelcentrum Beijum  om vandaar uit via Winkelplein West richting het Heerdenpad te gaan.

Centrum 4,5 staat op het bord. Geen  Beijumer te vinden die hier afslaat om naar de stad te fietsen. Maar stel dat een Chinese of Japanse toerist in een woning op Plein Oost of de Wibenaheerd heeft gelogeerd, dan gun je zo iemand de volgende ochtend toch een drie sterren-weg naar de binnenstad? Lekker via de Beijumerweg om het winkelcentrum heen en door het hoogstaande De Hunze heen naar stad, is toch een mooier visitekaartje dan langs de wijkring fietsen, vindt u niet?
Twee keer rechtsaf slaan, naar de Beijumerweg richting Zuidwolde, is ook een optie. Wat ligt het ecologische Groene Hart van de wijk er toch weer spic en span bij na de opruimactie van afgelopen zaterdag. De opruimers zijn toch weer formidabel bezig geweest. Als we die niet hadden in Beijum..
Zie foto rechts, een berg takken en een paar vuilniszakken met troep is de oogst van een ochtendje vuilnis prikken.

Het oude voorhuis van de Boerderijum staat er nog goed bij. Mocht er echt een keer een daverende dreun (aardbeving) in en rond Beijum komen, dan staan wellicht de oude gebouwen langs de Beijumerweg als eerste op de nominatie om een scheur of erger op te lopen. De 35 jaar geleden gebouwde woonhuizen lijken me sterk genoeg om zonder kleerscheuren door een fikse aardbeving heen te komen.

Geen zwaarmoedige of problematische einde van deze 'Maandagochtend.' Het is lente en de laatste week van de wintertijd is begonnen. De zon klimt op het ogenblik op in een strak blauwe hemel. Komend weekend gaat de klok een uur vooruit en is het weer zomertijd.
Een prettige week toegewenst. Met veel bloesems, een opgeruimde Groene Hart en het liefst zonder aardbevingen.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Goeiemorgen vroege nieuwsvogel,

mooie foto's, vrolijk makende :-)
jij ook een goeie week gewenst en wel door...mij ;-)

gr. Therèse

Anoniem zei

Het is altijd dezelfde persoon die overal en op alles reargeert, is er dan niemand anders?

Anoniem zei

Bloesems bloeien niet. Bomen bloeien en die bloei heet bloesem. Het meervoud van bloesem bestaat niet. Met bloesem worden al meerdere bloemen bedoeld. Het woord bloesems is dus onjuist. Mooi is het wel al die bloesem.

Willem Pauwelussen zei

Vergis je niet in de degelijkheid van oude gebouwen.

Anoniem zei

Nou anoniem 16.38 uur.
jij kan er ook wat van, hoor.
ik zie jouw naam anders vaak genoeg hier.
anoniem hier....anoniem daar....

ja, zolang ik anoniem lees, scheer ik je graag steeds over 1 kam :-).

gr. Therèse