maandag 25 september 2017

COLUMN UIT LEWENBORG (65)Genderneutraal…Wat voor kleur krijgen de beschuit met muisjes?

Laat ik beginnen met dat ik de ophef om dit woord totaal niet begrijp. Meisjes dragen roze kleren en jongetjes hebben blauwe kleren. Dat is er bij de geboorte toch al ingestampt? Kijk maar naar de beschuit met muisjes. Roze muisjes voor een meisje en blauwe muisjes voor een jongetje. Wat voor kleur gaat dit dan worden bij het genderneutraal? Grijs met wit, lijkt mij wel geschikt.

Dit gender neutrale gedoe wordt weer een eindeloze discussie, die eigenlijk helemaal niet nodig is. Iedereen weet toch wel dat je meisjes-meisjes hebt en meisjes die wat stoerder zijn dan een ander. Logisch dat juist die meisjes stoerdere kleren aan willen hebben. De meisjes-meisjes hoeven niet bang te zijn dat hun favoriete kleur roze gaat verdwijnen. Er zijn namelijk ook genoeg jongetjes die roze helemaal geweldig vinden en dat zijn dan de jongetjes die wat zachtaardiger zijn of al op hele jonge leeftijd denken te weten, dat ze anders zijn. So what? So be it.

Dit alles is begonnen omdat de Hema met dé tijd meegaat, waarin je gewoon dat leuke felle groene T-shirtje voor je zoon kan gaan kopen. Ik vind dan ook dat het woord ‘genderneutraal’ gauw naar de achtergrond moet verdwijnen. Wat een poppenkast zeg… om niets.

Je kan ook denken dat de jongens en meisjes nu eindelijk uit hun hokjes bevrijd zijn. In kledingwinkels had je een kinderafdeling voor zowel jongens als meisjes. Nu dat wegvalt en het één afdeling wordt, heeft iedereen zijn mond er vol van? Kom op toch mensen, doe niet zo zielig.
Mijn vriendin en ik waren vroeger ook halve jongens, qua kleding en gedrag bedoel ik. Nette meisjes kleren waren aan ons niet besteed. Meisjes-meisjes dingen zoals poppen en dat soort fratsen? Nee, daar deden wij niet aan mee. Wij voetbalden, gingen skaten, roeiden en klommen in bomen. Wij waren twee stoere meiden en daar paste geen roze bij. Alleen op zondag als we naar oma gingen, dan hadden we nette kleren aan. Dit onder luid protest van ons, want ook daar gingen wij buiten spelen. 


De rokjes bleven ons gelukkig bespaard. Later toen wij uitgingen naar discotheken en zo, gingen we gewoon naar het herentoilet, als er weer eens een lange wachtrij bij de damestoiletten was. Daar hadden en hebben wij geen gender neutrale wc voor nodig. Ik zie het probleem dus niet zo...
Een man is een man als hij staand gaat plassen, of hij nu iets van roze aan heeft of misschien zelfs een jurk. Hooguit de nette opgevoede man, die gaat erbij zitten. Alleen maar van het ‘bril staat omhoog’ gezeur af te zijn. Als vrouwen een spijkerbroek dragen, wil dat toch ook niet zeggen dat zij staand plassen?

Straks komt er nog genderneutraal ondergoed voor volwassenen. Een string met een gulp bijvoorbeeld. Ja, hilarisch toch?


2017©Vlindertje73

Geen opmerkingen: