maandag 18 september 2017

MAANDAGOCHTEND (324)Lege flessen voor Sint Maarten. Zie foto boven. De Beijumblogger had heel even een associatie die verkeerd kan worden uitgelegd, maar niet zo bedoeld. Sinds jaar en dag lopen op 11 november Sint Maarten-lopers met lampionnen door Winkelcentrum Beijum. Hij herinnert zich stormen tijdens zijn kinderjaren in de Kanaalstreek tijdens Sint Maarten. Met stormlantaarns snoep ophalen tijdens het zingen van Sint Maarten-liedjes. De koeien hebben staarten.

Stormlantaarns. Je hebt het vrolijke kinderfeest Sint Maarten in Nederland en sinds afgelopen week het drama Sint Maarten aan de andere kant van de wereld. Wat onze Koninkrijk-genoten daar onlangs door Irma is overkomen, tart elke beschrijving.

Het hele godganse eiland is platgewalst door de orkaan. Naar verluidt zijn er in Beijum acties gaande om de getroffen eilanders overver te ondersteunen. Mail desgewenst Beijumnieuws@hotmail.comDe bovenste foto is afgelopen vrijdag gemaakt, geen idee of de flessenactie nog steeds loopt. Orkaanschade op Sint Maarten, voor veel mensen is het een ver-van-mijn-bed-show. 

Maar naar het schijnt hebben sommige Caribische bewoners in Beijum verwanten op Sint Maarten. Dat brengt het dan weer dichterbij. 

Wat is ver weg en wat dichtbij tegenwoordig in het internet-tijdperk? Op de linkerfoto zien we een schotelantenne en een plakkaat met opschrift refugees welcome. Ergens in Beijum-Oost.

Zal het een bewoner zijn met wat tegenwoordig zo mooi(?) heet een migratieachtergrond? Dan identificeer je je natuurlijk met je 'soortgenoten' (ook weer zo'n lelijk woord). Tja, refugees welcome. Wat moet je met zo'n onmachts-plakkaat voor je slaapkamerraam? 

Geboren Nederlanders, Groningers, Beijumers mogen hun zegeningen tellen. Een keer een aardbevinkje door toedoen van criminele organisatie NAM is ook verre van leuk. Maar in vergelijkig met wat er in Syriƫ, Sint Maarten etc. gebeurt, leven we in Beijum in een paradijs.

 Zie foto rechts. Het heeft gestormd afgelopen week, en er liggen her en der wat boomstammetjes en takjes in de wijk. Wat erg, wat een drama, wat hebben we het moeilijk gehad de afgelopen week. De ironie moge duidelijk zijn. Iemand buiten geslapen in Beijum en niks te eten gehad afgelopen week?

De laatste volle week van september 2017 is begonnen.
Aanstaande donderdag begint de officiƫle herfst, 21 september. Het kenmerk van dit jaargetijde? Loslaten, vergankelijkheid.

Een prettige en loslatende week toegewenst. En als het stormt in je hart, ga mee ga mee...

Geen opmerkingen: