zondag 3 september 2017

DE START VAN BEIJUMNIEUWS-BLOGSEIZOEN 2017/2018


Panne auf der Autobahn...
Met een langgerekte dagenlange gaap en de neiging om nog wekenlang in de vakantie-hangmat te blijven liggen (bij wijze van) gaat de Beijumblogger de drempel over van een geweldige zomer (vakantie) naar de realiteit van weer aan de bak gaan. Iets waar hij niet alleen in staat. Het is weer (bijna) voorbij die mooie zomer...Het afscheid van de winter vindt zelden iemand erg, van de zomer tikt meer aan.

De lezers hebben gemerkt dat de berichtgeving de afgelopen twee weken toch al weer druppelsgewijs op het www verscheen. Over Noorderzon, maar vooral ook over de afgelopen Spijker en Spel (Timmerdorp) week.

De vakantie bracht de blogger met zijn gezin een paar weken in Tsjechië door. Was de bedoeling. Dit is in één dag te rijden, maar de bolide van ondergetekende, de vijf maanden geleden bij Autobedrijf Visser aangeschafte Citroën, begaf het ter hoogte van Leipzig. Weggesleept moeten worden, geholpen door RDAC-Leipzig, met een taxi naar een hotel (leve de reisverzekering) en na twee nachten verder reizen. Terzijde, het autobedrijf aan de Oosterhamrikkade kan er natuurlijk ook niks aan doen dat de Lichtmachine (Duits voor dynamo) het begaf. Koos Visser: "Ik ben niet zo helderziend dat ik in een dynamo kan kijken. Binnenkort meer over het autobedrijf en de ontwikkelingen rond de Citroën.
Bechine in Tsjechië 

De pech manifesteerde zich als een cadeautje. Wat is Leipzig een een geweldig mooie stad. En wat een geschiedenis. Zie foto rechts, dochter kijkt vanuit het hotel uit op het plein vlakbij de Nicolaikirche waar in 1989 de vreedzame opstand tegen de muur begon. Beneden liggen 150 oplichtende stenen. Waarom?

Vijfentwintig jaar geleden, op 9 oktober 1989, trokken ongeveer 70.000 mensen door de binnenstad van Leipzig. Doodsangsten stonden zij uit want de oproerpolitie omsingelde de binnenstad en stond bekend als schietgraag. Veel demonstranten wisten niet of ze deze dag zouden overleven en hadden afscheidsbrieven achtergelaten. De vijftiende-eeuwse Nicolaikirche fungeerde al weken als het kloppend hart van de opstand. Hier waanden de mensen zich veilig maar op die beslissende dag was dat helemaal niet zo zeker.
De stad  Český Krumlov in Tsjechië...staat op de Werelderfgoedlijst
Wir-sind-das-Volk


De auto werd op zijn Duits degelijk gemaakt, en de vakantie in het hoog zonnige Tsjechië was geweldig. Terwijl het in Beijum herfstig was waren de temperaturen er tropisch.
Altijd een apart gevoel om na een kleine duizend kilometer terugrijden weer in Groningen-Beijum aan te komen. Maar dat is niet verkeerd als Noorderzon gaande is en de stad Groningen er zomers bij ligt.

De komende week start Beijumnieuws langzaam aan weer op. Verwacht direct geen vijf berichten per dag. Wel is er weer een Maandagochtend en Han Borg publiceert komende woensdag weer een column. Ook gaat de Oude Doos weer los. 

Over een paar weken bestaat Beijumnieuws tien jaar. De lust om de grootste en eigenaardigste wijk van de stad Groningen voor het digitale voetlicht te blijven brengen blijft onverminderd groot. Wel moet het vliegwiel even op stoom komen na wekenlang in vakantie-stand te hebben gezeten.

Het Café Biljart Beijum heeft zich wederom een jaar aan Beijumnieuws verbonden. En ook de overige logo's van bedrijven/ondernemingen blijven in principe komend seizoen links op het blog staan. Een, twee of drie adverteerders zijn nog welkom.

De laatste tijd wordt hoofdzakelijk op de Facebook-pagina van Beijumnieuws (zie logo links) gereageerd. Om reageren op weblog Beijumnieuws zelf te vergemakkelijken, kunnen de eerste zeven dagen na het publiceren van een bericht reacties geplaatst worden zonder het moeten invullen van ingewikkelde codes. Dit bij wijze van experiment. Als er weer ranzige en lage reacties gepubliceerd worden zal de moderator-stand weer in de oude strenge controle-stand teruggezet gaan worden. Spammers plaatsen bijna altijd reacties onder oude berichten, daarom de limiet van zeven dagen. 

Veel plezier in een nieuw seizoen Beijumnieuws. Tips, inzendingen, commentaar, complimenten, kopij, etc. blijven welkom. Veel leesplezier, en gedraag je een beetje op de reactiemogelijkheid.
VIA HET NIEUWE MAILADRES BEIJUMNIEUWS@HOTMAIL.COM

(Er kwamen klachten binnen dat Beijumnieuws moeilijk was op te laden op pc en/of smartphone. Om dit te verhelpen is het aantal voorpagina-berichten teruggebracht van 16 naar 10)

Geen opmerkingen: