maandag 18 september 2017

WORTELDRUK NEEMT TOE IN BEIJUMDe oude populieren langs de wijkring van Beijum zorgen op sommige plekken voor steeds meer worteldruk. Met alle gevolgen van dien. Wortels banen zich een weg naar boven met als consequentie dat de paden omhoog worden gedrukt.

Vier maanden geleden werd om die reden het hobbelpad in het noordoosten van de wijk, daar waar de noordelijke ringweg vanuit Beijum Oost komend begint, aangepakt. Hou de wandelpaden in Beijum ook in de gaten.

Onder meer ter hoogte van de Barmaheerd en langs het fietspad ter hoogte van de noordelijke wijkring Amkemaheerd (foto boven) manifesteren de wortels zich, wat is af te lezen aan de staat van het fietspad.
Nieuw stuk fietspad door worteldruk 
Wortelgroei kan een vlak geasfalteerd fietspad of een tegelpad behoorlijk vernielen. Dat levert niet alleen een schadepost op, het kan bijvoorbeeld ook leiden tot eenzijdige ongevallen, zoals recente Fietsberaadpublicaties duidelijk maakten. Maar boomwortels laten zich tegenwoordig goed beteugelen, blijkt uit een nieuwe CROW-publicatie.
Bomen langs een fietspad kunnen de fietser beschutting bieden maar boomwortels groeien vaak in de wegconstructie vlak onder de verharding, met alle gevolgen van dien. Vaak worden de wortels dan verwijderd, maar dat kan gevolgen met zich meebrengen die vaak jaren later optreden. De boom kan instabiel worden of een slechtere conditie krijgen, met risico op onder andere breuk van takken. 
Wortelgroei is echter te sturen door te zorgen voor voldoende doorwortelb
are grond van hoge kwaliteit op een plek waar de wortels de verharding niet beschadigen. 
Lees verder via Fietsberaad

1 opmerking:

Han zei

Ik heb niet veel verstand van bomen, maar populieren zijn het niet, Johan. Dit zijn platanen, herkenbaar aan de vorm van het blad en aan de altijd afschilferende stam.