zondag 3 september 2017

DE VOEDSELBANK VERHUIST NAAR RICHTING BEIJUM (Ulgersmaweg 57)"We zochten een groot nieuw pand om de voedselbank in onder te kunnen brengen. Daar zijn we goed in geslaagd, dit grote pand aan de Ulgersmaweg nummer 57 biedt veel ruimte en mogelijkheden. We komen op deze locatie ook dichter bij de mensen die noodgedwongen een beroep moeten doen op de voedselbank."

De gedreven voorzitter van de Stadse Voedselbank, Ulfert Molenhuis, gaf de Beijumblogger onlangs een rondleiding door het immens groot gebouw. Voor Beijumers, fiets het Heerdenpad af, voor de brug linksaf en na ongeveer 400 meter vind je de voedselbank in wording. Zie persbericht beneden, de open dag is op 8 september. Er werd binnen en buiten geboend en anderzijds gewerkt om het gebouw op tijd functioneel en representatief te krijgen.

Al lopend door het pand kwamen we een opgewekte schoonmaker tegen. Zie afbeelding rechts: "Ik doe hier vrijwilligerswerk." Op bovenstaande foto poseert Molenhuis voor een muurschilderij. "Gemaakt door mensen met een beperking, we proberen een zo breed mogelijk maatschappelijke voorziening te worden." Hij doelt op het tegenoverliggende dagbestedingsproject 'Stadsweg' waar een warme samenwerkingsverband mee aan het ontstaan is
 
.

Foto linksboven, er komt ook een proefkeuken, hier kan het beschikbare eten voorgeproefd worden.

Foto tweede van boven links, buitenom moest er nog van alles gebeuren om het pand er representatief uit te laten zien.

Zoals geschreven, het is de bedoeling dat de Stadse Voedselbank een zo breed mogelijk maatschappelijk dienstverlenend centrum gaat worden. Ook aan de straatprostituees op de tippelzone aan de Bornholmstraat wordt gedacht, zie de foto van de deur die naar het kamertje van Straatmadelief leidt. Molenhuis: "Het is belangrijk dat deze categorie vrouwen een goede gezonde maaltijd binnenkrijgt."

In het grote pand komt ook een distributieafdeling voor de overige voedselbanken in de provincie Groningen.

Er zal niet alleen aan de innerlijke mens worden gedacht, maar ook aan de geestelijke kant van mensen met weinig inkomen. Gezinnen met bar weinig inkomen kunnen op vakantie naar een der locaties op een camping of bungalowpark in noord Nederland waar de voedselbank een connectie mee heeft. Gratis accommodatie en met een tegoedbon van 50 euro.


Ook zijn er gezinnen waarvan de kinderen in verband met geldgebrek nooit eens wat leuks mee kunnen maken, via het project 'Laat ze weer eens lachen' kunnen ze zich even ontspannen en vrolijk zijn.

Op 8 september zal de Beijumblogger trachtten hieromtrent nog wat meer informatie te krijgen als hij de open dag gaat bezoeken.

Hij stelde Molenhuis nog één kritische vraag: is dit geen ge-pamper en hou je de armoede op deze manier (voedselbank) niet in stand? Oftewel, schept de voorziening de vraag niet? Molenhuis gedecideerd: "De mensen die een beroep op ons doen hebben de voedselbank écht nodig. Het is aan de overheid en de gemeenten om de voedingsbodem voor armoede in Nederland weg te nemen."
Waarom is Ulgersmaweg een goede nieuwe plek voor de Stadse Voedselbank? "Het is niet anders, in Groningen noord en oost zit de meeste armoede, in tegenstelling tot het zuiden van de stad. Voor de mensen uit Beijum, Lewenborg, de Indische Buurt en de Hoogte die ons nodig hebben, liggen we hier qua afstand gunstig."

De nog jonge Molenhuis strikt zijn veter tijdens de rondleiding
Wij nodigen u van harte uit om tijdens onze open dag op 8 september a.s. een bezoek te brengen aan onze Voedselbank. Deze dag staan de deuren van 10.00 uur tot 13.30 uur open voor geïnteresseerden in het nieuwe pand aan de Ulgersmaweg 57.
Hoeveel vrijwilligers werken bij de Voedselbank? Hoe ziet een voedselpakket eruit? Wie komt in aanmerking voor hulp van de Voedselbank? Vrijwilligers van de Voedselbank zijn aanwezig om u rond te leiden en alle vragen te beantwoorden. Daarnaast draait doorlopend onze film: ‘Een dag bij Voedselbank Groningen’.
Het huidige pand van de Voedselbank moest na ruim 8 jaar plaatsmaken voor nieuwbouw. Aan de Ulgersmaweg 57 hebben wij een mooi pand gevonden, waar de cliënten hun voedselpakket in de stad kunnen blijven ophalen en waar wij volgend jaar als distributiecentrum voor alle Voedselbanken in de provincie Groningen gaan dienen.
Iedereen is op 8 september van harte welkom vanaf 10.00 uur aan de Ulgersmaweg 57 in Groningen.

Geen opmerkingen: