dinsdag 9 november 2010

HET BOEK OVER BEIJUM (En stopzetting Beijum.nl)


Op de foto ziet u een vijf mensen zitten die in de zomer van 2009 al aan het vergaderen waren over het plan om een boek over de geschiedenis van Beijum te maken. U ziet onder meer rechts op de foto Lammert Doedens en in het midden zit Jaap van Leeuwen van uitgeverij Leander. Twee jaar voordat deze foto werd genomen, in de winter van 2007, werden reeds de eerste gesprekken gevoerd over de vraag: hoe pakken we dat aan, een boek over Beijum maken? Het proces van naar groen licht (financieel) toe groeien kostte veel meer tijd dan dat het maken van het boek zelf zal gaan duren.
In dit tijdperk, waarin een revolutie gaande lijkt van papieren wijknieuwsvoorziening naar een meer digitaal aanbod, is de komst van een spliksplinternieuw boek over Beijum, persoonlijke mening, een verheugende ontwikkeling.

De site http://www.beijum.nl/ van Jaap van Leeuwen is sinds een paar weken uit de lucht. Van Leeuwen lijkt zich te gaan concentreren op de voorbereiding en komst van het boek, op de Regiokrant en z'n uitgeverij Leander. Maar binnen afzienbare tijd zal naar verwachting een site met informatie over Het Beijumer Boek het levenslicht gaan zien. Hoe zit dat met Beijum.nl Jaap van Leeuwen? "Beijum.nl is op dit moment uitgezet, maar kan ook zo weer worden aangezet. De site is sinds 1998 in de lucht. We vinden het tijd om bedenktijd te nemen om er achter te komen of en hoe we zinvol verder kunnen gaan. De wijksites oude stijl – en alle wijksites die wij hebben onderzocht zijn dat – inspireren niet meer voldoende. Internet is veranderd, mensen zoeken anders. Wij proberen daar een antwoord op te vinden. Kost dat antwoord teveel of vinden we dat antwoord niet, dan nemen we daarvan de consequenties."

Ondergetekende vroeg als wijksitebeheerder aan Van Leeuwen hoe hij aan de wijsheid kwam dat actuele wijksites van de oude stempel zouden zijn en dat ze niet meer zouden inspireren. De snel stijgende kijkcijfers van Lijn6 en Beijumnieuws laten in elk geval niks van de conclusie heel al zouden wijksites niet meer inspireren. Hierop bleef Van Leeuwen het antwoord schuldig.

Maar goed. H√©t Boek. De complete geschiedenis van Beijum wordt op schrift vastgelegd. Vanaf de allereerste bewoners (600 v. Chr.) tot nu. Het wordt het standaardwerk over de geschiedenis van Beijum. Het boek is onderwijsgericht dus de indeling is zo gekozen dat het parallel loopt met de geschiedenislessen op de bovenbouw. Het is de bedoeling dat het boek voornamelijk wordt geschreven voor en door wijkbewoners. Hun verhalen worden opgetekend door historici, journalisten en onderwijskrachten. Dit moet leiden tot een historisch verantwoord en makkelijk leesbaar boek met veel foto’s en twintig illustraties (180 pagina’s).
Diverse auteurs hebben hun medewerking al toegezegd, waaronder Jaap Ekhart, http://www.jaapekhart.nl/

Ekhart somt nog eens op wie er o.a. mee gaan helpen schrijven: "Stadsarcheoloog Gert Kortekaas, Gerben de Vries (historisch onderzoeker), Egbert van de Werf (historicus), Jouke Nijdam (illustrator en historicus), Janny Weender (cultuurcoördinator Vensterschool) en Lammert Doedens (onderwijskenner en historicus). Er wordt nog iemand gezocht die het hoofdstuk De Middeleeuwen voor z'n rekening gaat nemen."
Het is nog zo stil rondom Het Boek, moet het niet meer onder de Beijumer bevolking gaat leven? Ekhart: "Jazeker, daarom is het ook belangrijk dat er zoveel mogelijk publiciteit om heen komt."
Een wandeling met Jaap Ekhart door de geschiedenis van Beijum bekijken? http://www.youtube.com/watch?v=XrvqjdoL1Sw
Enkele regels uit dit artikel zijn geciteerd uit een op 28 juni dit jaar verschenen blogbericht over Het Boek:
http://beijumnieuws.blogspot.com/2010/06/boek-over-beijum-in-augustus-2011-klaar.html
In november 2008 ging http://www.beijum.nl/ ook al eens over de kop. Zie hiervoor:
http://beijumnieuws.blogspot.com/2008/11/beijumnl-gaat-over-de-kop.html
Als alles goed gaat beschikt u als Beijumer lezer reeds in september 2011 over het Boek.

1 opmerking:

Kees K. zei

Jammer dit te lezen. Ik was hoopvol over het boek, maar nu blijkt het een boekje te worden voor scholiertjes, dus onleesbaar voor volwassenen die ergens iets van willen weten. Jammer, jammer. Maar wel benieuwd naar de live-comments van de bewoners uit 600 v.Chr. natuurlijk. Daar zie ik naar uit en al was het maar een halve pagina, dan nog zal ik het boek kopen.