vrijdag 26 november 2010

DE SCHOOLTUIN IN DE HERFST (2)

Ik raak maar niet uitgeschreven over het project Schoolwerktuin. Het blijft leuk om even het terrein van de Schooltuin op te fietsen, even praten met Ger van Dam, kijken of Luit Staghouwer mischien foto' s aan het maken is voor zijn succesvolle zondagserie op Beijumnieuws. Of even wegdromen en mijmeren op een bankje. Het is een mooie plaats om even in retraitre te gaan, een plekje om te mediteren of om nieuwe inspiratie op te doen. Afgelopen week, ik meen op vrijdag, lag er een partij witzand, zie foto. Even later zag ik dat de laadklep van de motorfiets werd vol geladen met wit zand.
Al rijdend over de paden tussen de schooltuintjes (de Schooltuin bestaat uit verschillende tuintjes die door kinderen gebruikt worden) werd beetje bij beetje wit zand naar beneden gekieperd. De paden werden winterklaar gemaakt, aldus educatief medewerker Ger van Dam. Ze moeten niet teveel wegzakken in de drassige klei.
Binnen was een andere educatieve medewerkster, Karin, bezig een voedingles te verzorgen voor een schoolklas van De Beijumkorf. Jawel, een foto maken mocht wel even. Bij thuiskomst vielen me de twee heren linksonder op de foto op. Ze trekken alle aandacht weg van de rest van de groep en van het onderwerp waar het hier om gaat: voedingles. In alle opzichten is dit een schoolvoorbeeld van de show stelen wat beide heren doen. Maar goed, een beetje leven en lol in de brouwerij is nooit weg. De voedingles sneeuwt door deze twee cabaretiers in de dop zo wel een beetje onder. Niet getreurd, twee jaar geleden verscheen al een video over dit thema op Beijumnieuws. http://beijumnieuws.blogspot.com/2008/11/vet-is-niet-vet-en-cool.html

5 opmerkingen:

michel zei

Mag jij foto's publiceren van kinderen? Alleen als je toestemming hebt van alle ouders van de kinderen die op de foto staan. Als je een volwassene fotografeert vraag je toch ook eerst of je die foto mag publiceren?

Johan Fehrmann zei

Moi Michel,
mooi weer zo'n kritische noot en vraag. je stelt een terechte vraag. Ik heb ook een helder antwoord: ik heb me keurig voorgesteld en gevraagd of ik een foto mocht maken voor Beijumnieuws. De docente kent me verder ook en weet waarom ik fotografeer. Blijf kritisch zou ik zeggen.

michel zei

Johan,
Jezelf voorstellen en vragen of je een foto mag maken is natuurlijk heel correct. Blijft het feit dat je voor publiceren van foto's van kinderen toestemming nodig hebt van de ouders. Veel scholen hebben daar protocollen voor, waarbij de ouders aan het begin van het schooljaar toestemming geven om foto's die tijdens schooltijd zijn gemaakt te publiceren. Geven ze die toestemming niet (wat niet vaak zal voorkomen) dan publiceert de school geen foto's waar het betreffende kind opstaat. Heeft te maken met portretrecht en privacyregels.

Johan Fehrmann zei

Moi Michel, het is een interessante discussie. Maar als een leerkracht toestemming geeft voor een foto ga ik vervolgens niet alle ouders van zo'n klas benaderen. Stel dat het dvhn een foto met tientallen kinderen er op op Plein Oost maakt tijdens een straatspeeldag, dan gaan ze echt niet eerst alle ouders om toestemming vragen voor publicatie. Maar ik waardeer je zorg omtrent het "zo maar" op internet zetten van kinderen!

michel zei

Johan,
Voor fotograferen op straat gelden weer andere regels bij publicatie: "publicatie mag, tenzij dit een redelijk belang van de geportretteerde schendt".
Maar ik ben het met je eens: een beetje ontspannen omgaan met de regels moet kunnen. Hoop nog veel mooie foto's van je te zien op je blog.