dinsdag 2 november 2010

UIT DE OUDE DOOS (38)

(Klik het krantenbericht groter)
Tijdens de nog jonge geschiedenis van Beijum hebben zich twee fatale nachten afgespeeld. In beide gevallen was er vuur in het spel. De laatste keer was tijdens de nieuwjaarsnacht van ik meen 2002, het oude Bezoekerscentrum destijds viel ten prooi aan een grote vuurzee. Minder bekend is alweer dat het naast gelegen pand, de voorloper van het huidige Trefpunt, op dezelfde manier aan z'n einde is gekomen. De huidige beheerder van Het Trefpunt, Ronald Oostmeijer, zat al in het bestuur van de toenmalige Boerderij:"We waren geschokt en dachten hoe is dit toch mogelijk. Er is vrij snel besloten een nieuw pand op dezelfde plek te realiseren maar het heeft wel even geduurd voordat Het Trefpunt werd gebouwd."

Het eigenaardige is dat tot nu toe niemand weet te vertellen wanneer de brand exact heeft plaatsgevonden. Oostmeijer:"Volgens mij was het eind april, begin mei 1992 toen het gebeurde, het was als ik me goed herinner rond Pinksteren." Enig idee hoe het heeft kunnen gebeuren? "We vermoeden dat de brand is ontstaan door een smeulende sigaret in een bankstel in de toenmalige jongerensoos. De avond voor de brand heeft daar een feestje plaatsgevonden. Maar nogmaals, het is maar een vermoeden."

Weet je ook wanneer Het Trefpunt officieel is geopend? "Dat was op 5 november 1994." Zou je een paar foto's van de opening en van de beginperiode kunnen sturen? "Dat ga ik doen, ik scan ze en stuur ze op."

Zo gaat de serie Oude Doos nog even door dames en heren. Er liggen nog zes foto's op voorraad en er komt dus nog wat bij van Het Trefpunt. Het is verder aan de lezers of de serie vanaf januari verder gaat of niet. Beijumnieuws@online.nl

Geen opmerkingen: