dinsdag 30 november 2010

HALF BLOTE DAMES EN HOOFDDOEKJES

Tijdens een fietstochtje door Beijum schoot ondergetekende binnen tien minuten deze twee foto's. Het was ijzig koud buiten, een grauwe en grijze novemberdag. Langs de wijkring, ter hoogte van de Beijumkorf viel m'n oog op de reclameposter waarop damesondergoed wordt aangeprezen.

Zie foto links. Het zag er raar uit op deze novemberochtend, al zeg ik het zelf. Maar waarschijnlijk is het een marketing-truc: zoveel mogelijk opvallen. En opvallen doet het, dusdanig dat deze blog het zowaar beloont met wat gratis reclame, want publicatie. De half blote dames hangen op verschillende plekken in Beijum.

Op de stoep ter hoogte van de Doornbosheerd, tegenover Winkelcentrum Beijum, zag ik even later drie vrouwen lopen die naar mijn mening beter conform dit weertype gekleed gingen. Lekker warm in de kleren en in de jassen, alle drie een verwarmende hoofddoek om, en stevige laarzen en of schoenen.

Ik zat te denken wat ze van de half blote dames op de billboards zouden vinden, maar ik vroeg het ze maar niet, het antwoord lijkt me tevoren al duidelijk. Het zal niet binnen hun cultuur passen, heb ik de indruk. Misschien vinden ze het wel helemaal niks. En helemaal ongelijk kan ik ze niet geven, wat moet dat nou met die half blote Zeemanwijven in ondergoed langs de straatkant? Een slip en bh die je voor een paar knijpstuivers kunt aanschaffen. Is deze infantiele vorm van reclame vrijheid? Nee, ik ga me hier niet in het integratiedebat mengen, maar geef dan wel die andere dames ook dezelfde vrijheid om met een hoofddoekje rond te gaan lopen. Het is een beetje de tijdgeest om over dit onderwerp te gaan zitten emmeren, ik bezondig me er ook aan.

Maar wie weet hoe het multiculturele landschap er over vijfentwintig jaar uit ziet. Lopen dan op mooie zomerdagen vrouwen met bikini én met hoofddoekje op langs het Zilvermeer?

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Vijfentwintig jaar geleden liepen Néderlandse vrouwen ook nog met een hoofddoek dus wie weet?

(René)

Kees K. zei

Ik blijf nog even hangen bij het 'half-bloot'-zijn van de vrouw op de poster. Voor mij is het toch meer 2/3 of 3/4 bloot. In ieder geval geen teken van een perfecte 'vrije' samenleving, wel een droom voor een zeeman natuurlijk...

En over 25jaar zal het wel Mohammedbeach heten, zonder bikini's maar wel veel lijfdoeken.

Rene, ik ben blijkbaar iets ouder dan jij, want ik weet zeker dat in 1985 het merendeel van de nederlandse vrouwen geen hoofddoek droeg, daarvoor ook al niet, tenzij het het slecht weer was. Maar natuurlijk, er waren en zijn streng christelijk gelovigen die ook heur haar bedekken.

Anoniem zei

@Kees K. Je kunt ook zeggen: over vijfentwintig jaar zijn die ouwe boze baarden dood en kunnen die vrouwen doen wat ze willen.

Maar ik ben bang dat Johan dat niet laat staan...

(René)

Kees K. zei

Maar Rene, groeien baarden niet vanaf de puberteit dan? Johan heeft het laten staan, waarom ook niet, want wat staat er nou eigenlijk?