dinsdag 2 november 2010

DE OPMAAT NAAR OUD EN NIEUW 2010/2011

Een attente lezeres stuurde een mail waar een link naar deze flyer op stond, zie links. M'n eerste indruk was: Dit is een oorlogverklaring richting degenen die tijdens de komende jaarwisseling oorlog willen voeren. Oud en Nieuw in Beijum, het jaarlijks terugkerend ritueel van 'het kan zo niet anders en we gaan het nu echt beter aanpakken.' Vanaf begin november wordt dit keer al gedreigd richting relschoppers en vernielzuchtigen: De keuze is aan jou... en de gevolgen ook. De flyer staat op de Twitter van jeugdagent Inge Warringa van basiseenheid Oost. http://twitter.com/Inge_Warringa# Er staan meer interessante twitters op haar Twitter, zo weet ze te vermelden dat er een skatebaan tussen Lewenborg en Beijum wordt aangelegd. Maar dat ter zijde. Ik heb haar gemaild met de vraag of ze de flyer kan toelichten, zo gauw er meer bekend is leest u dat hier.

Ik begrijp van de lezeres die de tip gaf, Karin Pijl, dat de flyer alleen voor Beijum is ontworpen. Zal het weer 'feest' worden tijden de komende oud en nieuwviering? Gelukkig beleven we rechtse tijden, we gaan de softe aanpak voorbij. De beuk erin, de aanval is de beste verdediging: de keuze is aan jou, de gevolgen ook... Over twee maanden weten we of deze aanpak gewerkt heeft. Of dat we toch weer moeten gaan nadenken hoe het de volgende keer beter kan..
Update 3 november: De ironie over de 'rechtse tijden' wordt niet direct door iedereen begrepen. Voor de duidelijkheid, een keiharde law-and-order-aanpak lijkt me niet zinvol, ook al wordt dat door bovenstaande gesuggereerd. Allerhande instatnties, zoals Stiel, de politie etc., slaan de handen ineen om de komende oud en nieuw feestelijk te laten verlopen. Feestelijk in de juiste zin van het woord: een feest waar geen anderen de dupe van gaan worden en waarbij geen dingen zullen worden vernield. M'n eerste indruk bij het aanschouwen van de flyer blijft overeind staan, het straalt m.i. iets agressiefs uit. Maar ik twijfel niet aan de inzet van instanties en de politie om er alles aan te doen om oud en nieuw in Beijum vredig en feestelijk te laten verlopen.

4 opmerkingen:

Karin.P. zei

Ik heb gemengde gevoelens bij deze poster, tuurlijk als je wat vernield, of geweld etc. gebruikt de gevolgen zijn voor jezelf.
Maar oud en nieuw 2009/2010 staat nog steeds op mijn netvlies ik zie nog steeds voor me hoe een onschuldige jongen die bewusteloos neerviel op de grond meerdere klappen kreeg van div MEérs en wat ik niet heb gezien maar wat ook is gebeurd hij had diverse beetwonden van een of meer honden.

Optreden ok, maar niet zomaar in het wilde weg met gaan slaan!
Ben benieuwd hoe het dit oud en nieuw gaat worden, hoop dat ze wat organiseren voor de jongeren in de wijk van 22.00 tot 02.00 of zoiets.

Want vorig jaar zoch men elkaar op en stondt iedereen in div. groepjes bij wc west.

Anoniem zei

Als je ME ziet weet iemand met ook maar een beetje verstand dat je er met een boog om heen loopt. Diegene die de klap op zijn hoofd heeft gehad zal dat misschien niet verdient hebben maar ontzettend stom was het wel om er in de buurt te zijn...

Voor de rest heb ik in Beijum oost weinig of eigenlijk geen rotzooi meegemaakt tijdens oud & nieuw. Het zijn naar mijn mening ook altijd dezelfde mensen die iets opvallen en iets "ergs en onmenselijks" overkomt.

Karin.P. zei

In oost was het redelijk rustig op een paar vernielingen na rondom de bieb.
En de ME Kwam die nacht vanuit het niets en sloot de verschillende groepjes die op west stonden in normaal wordt er gewaarschuwd "hier spreekt de politie....." echter dat gebeurde nu niet dus mensen zaten als ratten in de val.
En ja als je actief bent in de wijk veel onderneemt valt je ook veel op en maak je veel mee ;)
Soms hoef je de deur niet eens uit schietpartij voor de deur bv, een overval op de videotheek waar we de daders in de ogen hebben gekeken.
Een steekpartij voor de bar een kitten dat dood is geggooid vanaf een balkon op het plein en diverse vechtpartijen het gebeurde allemaal rondom mijn huisje :( dus prijs je gelukkig dat jij niks mee maakt!
Gelukkig is het nu al een tijdje rustig laten we hopen dat het zo blijft.
En next time stel je even netjes voor ipv annoniem te reageren wel zo netjes!

Anoniem zei

een oudjaars fest hier op het plein is helemaal geen oplossing
alle uit en in gangen sluiten ze af en dan komt alle jeugd bij ons voor de deur langs dat hele feest is een idee van niks daar komt meer elende van