maandag 15 november 2010

BEIJUMSE NADINE ENTHOUSIAST OVER HEALTY AGEING

Ik ken Nadine Wilczak al een aantal jaren. Altijd fris en helder in contact en een prachtig Belgisch accent. In de wijk is ze vooral bekend om haar activiteiten bij de Buurthuizen In Beijum(BIB) en in het bijzonder in het Heerdenhoes. Maar Beijumse Nadine werkt ook op het UMCG: Nadine Wilczak was born in Belgium in 1964. She studied biomedical sciences at the Free University of Brussels (Belgium). In 1996, she joined the Department of Neurology at the University of Groningen where she established research facilities to continue Insulin-like growth factor (IGF)-I research in the CNS and in CNS diseases, with emphasis on multiple sclerosis and amyotrophic lateral sclerosis. In 2003, she obtained her PhD in medical sciences at the University of Groningen (The Netherlands). From 2003 to 2006, she was appointed as a research fellow and in 2007 she became assistant professor.
http://www.rug.nl/umcg/informatieVoor/studenten/summerschools/neurology/organization

Voor de meeste lezers is bovenstaande informatie Chinees. Ook Nadines passie, Healthy Ageing, zal voor de meeste wijkgenoten een ver-van-mijn-bed-show zijn. Toch is gezondheid voor elk mens waarschijnlijk het grootste goed dat er bestaat. En gezond oud worden, wie wil dat nou niet? Op de video vertelt Nadine het een en ander over Healthy Ageing. Ik kwam haar tegen voor het Heerdenhoes, hier werd op de bewuste avond Kleurrijk Gekookt. Luister even mee naar een gedreven Belgische die op de Beijumer klei woont.
We worden steeds ouder, maar hoe blijven we langer actief en gezond? Hoe kunnen we het welbevinden en welzijn van ouderen verhogen? En hoe kunnen we tot op hoge leeftijd participeren in de samenleving en op de arbeidsmarkt?
In 2025 zijn er wereldwijd 832 miljoen mensen ouder dan 65 jaar. Dat is 11 procent van de wereldbevolking. In Nederland is dan bijna 25 procent 65-plus. Dat legt een enorme druk op de samenleving, want nu is het nog zo dat de stijgende levensverwachting ons niet méér gezonde jaren brengt.
Kennisstad Groningen heeft de ambitie om een internationale kennismotor te worden op het gebied van veroudering en gezond ouder worden. Groningen, City of Talent.
http://www.cityoftalent.nl/nl/content/healthy-ageing

Geen opmerkingen: