donderdag 18 november 2010

IS BEIJUM WEL STUDENTVRIENDELIJK?

Beijum heeft de naam kindvriendelijk te zijn. Multiculticultureelvriendelijk idem dito. Rolstoelvriendelijk misschien ook wel, getuige de Fokus-woningen in de wijk en de vele scootmobielers die je regelmatig aantreft in Winkelcentrum Beijum. Vriendelijkheid alom. Die vriendelijkheid verdwijnt meestal als je aan het woongenot van Beijumers komt. Een golfbaan die de boel verpest voor bewoners aan de noordoostelijke kant van de wijk? Niks er van! Nee, geen vriendelijkheid in dit geval. Het doet me denken aan een storm van protest in, ik dacht, 2004. Het "weilandje" in het Groene Hart zou verloren gaan want er zou gebouwd gaan worden. Kom de Beijumers niet aan hun groen, onvriendelijkheid is dan je deel. Woede in plaats van vriendelijkheid.
Een stuk discutabeler is het volgende onderwerp.

Ik begrijp uit betrouwbare bron dat er een paar enkelingen in de wijk bezig zijn om (uitbreiding van) studentenhuisvesting in eensgezinswoningen in Beijum tegen te houden. De mensen van Lijn6 hebben hier een paar weken geleden een enquête over gehouden: wat vinden Beijumers van studentenhuisvesting in hun wijk? Zo'n 110 mensen brachten hun stem uit. Ongeveer 57% van de stemmers vinden het geen punt dat er studenten in de wijk wonen of bij komen. Ongeveer 35% vindt het wel genoeg zo, 10% had geen mening. Of het steekhoudend is weet ik niet, in elk geval werd een poging ondernomen om de mening van Beijumers weer te geven. Zeg maar dat er gecommuniceerd werd met de wijk. In de Framaheerd wonen a.h.w. 5.3% studenten, waar het volgens de gemeentelijke norm 15% mogen zijn. Ruim binnen de limiet zou je zo zeggen. Ondergetekende heeft van alle soorten overlast in de wijk de afgelopen vijftien jaar wel wat meegekregen. Van hangjongeren, samenscholingen op het oude Plein-Oost, winkelkarren in de Zuidwending etc. Maar nog nooit wat over studenten en hun huisvesting.
Waarom dan toch die voortdurende hetze tegen studentenhuisvesting in Beijum? Kunnen kindvriendelijkheid en studentenvriendelijkheid niet samen gaan? Zorgen studentenpanden per definitie voor overlast? Als in een heerd 600 woningen staan, waarvan 25 studentenpanden, wordt daar dan per definitie de leefbaarheid ondermijnt en is daar dan zeker sprake van overlast? Hoe zit het met het credo "Vertrouwen in de Buurt" creëren, en meer samenhang willen bewerkstelligen?

Ondergetekende heeft ooit eens vier jaar in een studentenpand in de Oosterpoort gewoond. Een gouden tijd. Regelmatig een feestje, pilsje en lekker muziekje aan. Maar de omgang met buren en de buurt bleef altijd beschaafd. Ik zie niet in waarom dat in Beijum niet zou kunnen. De koppeling studentenhuisvesting en overlast in een kindvriendelijke buurt is te kort door de bocht. Het riekt naar een politiek van verdeel en heers en uitsluiting. Dat de limiet van 15% naar pakweg 12% zou worden verlaagd, dat is te doen. Maar gaan lopen mekkeren als de teller op 5.3 % staat in een heerd is een teken van benepen kleinburgerlijkheid.

Ik weet dat er dames en heren uit de politieke arena van Groningen zijn die Beijumnieuws lezen. Aan hun één tip: Er lopen weer een paar acties en lobby's van een paar enkelingen in Beijum die studentenhuisvesting in eengezinswoningen in de wijk willen indammen en aanpakken. De mening van de Beijumers is daarin niet gekend. Het zijn een stelletje huizenbezitters die voor de hele wijk willen bepalen wat goed of slecht is voor de wijk. (Ondergetekende heeft uiteraard geen moeite met huizenbezitters, punt is dat de mening van huurders in de heerden niet onderzocht is, de eigen bevoogdende mening is voor het clubje mensen veel belangrijker) Er is nooit onderzoek gedaan naar concrete overlast door studenten in Beijum, en ook niet naar de bereidwilligheid van wijkbewoners om studenten al of niet in hun midden op te willen nemen.

Vooralsnog is er geen enkele reden om in een tolerante wijk als Beijum, met z'n ronkende slogans voor projecten als "Welkom in de Buurt" en er is "Plek voor Iedereen," studenten en hun huisvesting aan te pakken. Wat vind onze burgemeester er van?
Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen vindt de huidige discussie over de overlast van studenten onplezierig. Dat zei hij tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. “Er wordt overlast van studenten ervaren. Daar moeten we studenten op aanspreken en daar laten ze zich soms ook op aanspreken. Maar ik verwacht niet dat we alle studenten wegzetten als overlastveroorzakers. Zij maken onze stad." http://headlines.nos.nl/forum.php/list_messages/18929
Update 20:41 uur. Er komen de nodige mails binnen waarop gereageerd wordt op dit onderwerp. Van Rebecca Krüders, fractievoorzitter Student en Stad, ontving ik dit:
Ik ben het met je eens dat het eigenlijk heel raar is dat je groepen zo maar wilt uitsluiten. De bob heeft de mening dat een 'studentenhuis' niet past in een wijk waar veel gezinnen wonen. Wij hebben altijd gezegd dat iedereen moet kunnen wonen waar hij/zij wil. In Groningen is de woningnood voor met name jongeren op dit moment zo hoog dat veel mensen kansen zien in het vestigen van 'studentenhuizen'. Ik kan me voorstellen dat als je een woning in een kindvriendelijke wijk hebt gekocht je niet zit te wachten op een overlastveroorzakende, bende makend huis dat ook nog niets doet aan de onderhoud.. maar volgens maakt het daar niet in uit welke leeftijdsgroep dat doet. Nu heerst er het beeld dat studentenhuizen altijd voldoen aan bovenstaande beschrijving en ik vind dat wat kort door de bocht. Niet elke student veroorzaakt overlast, het zijn maar een klein aantal personen die het verpesten voor de grote groep (en ik vind het oprecht ook zeer vervelend voor de buren van die personen) en daar moet ook hard tegen opgetreden worden. Daarnaast is er ook een verschil of het huis gekocht wordt door een ouder of door bijvoorbeeld een grote pandjesbaas, nu wil ik ook niet alle pandjesbazen over een kam scheren, maar veelal maken zij geen afspraken over onderhoud/rust etc. Daar kan je als buurman/buurvrouw nog wel wat aan doen, dus niet wachten totdat het een keer zover komt dat je een geschil hebt, maar assertief optreden en jezelf als buurman/vrouw voorstellen en dat het wellicht een keer goed is om nader kennis te maken (en dan dus over afspraken praten, mocht dat nodig zijn).
Meer reacties? Beijumnieuws@online.nl

4 opmerkingen:

Ellen zei

Studenten maken Groningen gezellig. Beijum ook welkom.

MamaSmall zei

Ik wil ook wel (meer) studenten in de wijk - gezellig juist!

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anna Broerema zei

Heb stuk in wijkkrant geleze))idd veel zie ons eens goed doen en wij weten wat goed voor u en beijum is,((- Ze bedoelen studentenhuisvesting maar heben het gewiekst over jongerenhv. Snap nu wat je bedeolt, stuitend zelfingenomen dat cluppie.