maandag 8 november 2010

MAANDAGOCHTEND (47)

De koffiehoek in Albert Heijn is bij uitstek een plek om de week rustig te beginnen. Het is niet druk, het bankje is vaak vrij en de koffie is lekker. Zo ook vanochtend. Na een nachtje vorst, en het bijna open moeten krabben van de auto voordat je gaat rijden is het verwarmde Winkelcentrum Beijum een behaaglijke plek om te zijn. Bij het aanschouwen van dit plaatje, foto vanuit de promenade door het raam genomen, overviel me een gevoel van nostalgie. Een vrouw zat heerlijk rustig voor zichzelf een Libelle of Margriet te lezen. Midden in het winkelcentrum in je eigen wereldje zitten, het ziet er zo vredig uit. Het doet me terugdenken aan vroeger in de Kanaalstreek. Moeder die met krulspelden in het haar in een groot en druk gezin rustig een damestijdschrift kon zitten lezen. Vader achter het Neisblad van het Noorden. Een bakker aan de deur, een groenteboer, (toen nog zonder n) de scharesliep. (Bedankt voor de correcties, zie eerste reactie)De wereld was overzichtelijk met twee vaderlandse televisiezenders. Er reden amper auto's op straat, niet iedereen had een telefoon, we speelden ganzenbord en kaartpelletjes. Tegenwoordig heeft iedereen een gsm, computer, of auto. Het is een haastige en snelle samenleving geworden. Daarom kan ik genieten van een vrouw als deze die heel eenvoudig een kopje koffie drinkt en een damestijdschrift leest. Iedereen die dit leest heeft een computer bij de hand. We leven op 8 november 2010. De nieuwe week is weer begonnen. En u zit op de digitale snelweg.

2 opmerkingen:

michel zei

De groenteboer van vroeger is nog steeds groenteboer. Het meervoud van groente is groenten, maar ook groentes. Als er twee meervoudsvormen zijn komt er geen tussen-n. De scharesliep van jou moet dus wel scharensliep zijn, er is immers maar één meervoud van schaar nl. scharen.

Anoniem zei

Kan mij nog herinneren als moeders niet thuis was er een pannetje met een papiertje er in wat ze nodig had met gepast geld er ingevouwen voor de melkboer bij de achterdeur werd gezet, moet je nu eens doen je bent je geld en je pan kwijt.
De melk werd toen los verkocht en vla was een luxe.