zaterdag 6 november 2010

KIJK UIT VOOR OPLICHTERS AAN DE DEUR

Iemand van de wijkwebsite van de buren in De Hunze/Van Starkenborgh mailde ondergetekende met de tip dat er iets op hun site gepubliceerd staat wat wellicht ook voor Beijumnieuws relevant kan zijn. Oplichters hebben geen boodschap aan wijkgrenzen, wat in De Hunze kan gebeuren kan ook in Beijum plaatsvinden. Dit staat er: (De deurbel is ook van de site geplukt)
Deze dagen zijn buitenlandse 'studenten' in onze wijken gezien die van deur tot deur gaan om kunstwerken te verkopen of te tonen. Wij kunnen niet zonder meer stellen dat er met deze mensen iets niet in de haak zou zijn, maar we willen je toch aanraden voorzichtig te zijn met wie je binnenlaat en wat je koopt.

Lees even door om te welke risico's je kunt lopen bij colportage (verkoop aan de deur).

In meerdere delen van ons land zijn groepen buitenlandse jongeren actief geweest met het verkopen van schilderijen. Het verhaal is vaak dat zij wat proberen bij te verdienen met de verkoop van hun eigen werk of dat van een goede vriend. In werkelijkheid zijn het goedkope spullen uit China die ze voor een prikje inkopen. Het is niet verboden om winst te maken, wel om te venten zonder vergunning. En het gekochte werk is vast een stuk minder leuk als het massaproductie uit het verre oosten blijkt te zijn in plaats van eigen werk.
Laat niet zo maar iemand binnen. Waarom worden de kunstwerken toch meestal op regenachtige dagen aangeboden? Het kan een smoes zijn om binnen te komen. Wat heb je aan kostbaarheden staan? Hoe zijn ramen en deuren beveiligd? Ben je het type dat de portomonnee op tafel laat slingeren? Allemaal interessante informatie voor mensen met minder goede bedoelingen.

Je bent natuurlijk helemaal vrij aan de deur te kopen wat je leuk vindt. Maar houd je aan de volgende regels:

•Vraag altijd naar vergunning en identificatie. Wordt die niet getoond? Einde verhaal!
•Laat 'verkoop aan de deur' echt verkoop aan de deur blijven en laat alleen verkopers binnen als je 100% zeker bent dat ze te vertrouwen zijn.

Lees verder op: http://www.dehunzevanstarkenborgh.nl/home/123-verkoop-aan-de-deur

1 opmerking:

Dineke zei

Óf vraag een (goedkope!) sticker aan via http://www.nietaandedeur.nl/
en je bent af van al die lui die je kunststof kozijnen en kunstwerken en dergelijke of een geloofsovertuiging aan willen smeren!

Je kunt ook nog kiezen voor de variant waarbij collectanten voor goede doelen wél mogen aanbellen.

Ik heb er eentje, en ben er blij mee!