woensdag 17 november 2010

LUIZENMOEDERS, LUIZENTEAMS EN HOOFD-LUIS

Dit tafereeltje trof ik vorige week aan in Montessorischool De Dijk. Een meisje zat lekker op de computer wat te doen terwijl haar haar werd gecontroleerd op hoofdluis. Of de vrouw die haar haren navlooit op luizen haar moeder is weet ik niet. Zowel, dan hebben ze daar op een andere Beijumer basisschool een leuke term voor bedacht. Na eens wat rondgekeken te hebben op schoolsites in de wijk kwam ik bij die van De Doefmat aan. Daar hebben ze een luizenprotocol en het team wordt gevormd door luizenmoeders. Zo worden ze omschreven. Het team heet trouwens het luizenteam en er is ook een heuse luizencoördinator.
Een week na de melding van hoofdluis in een groep wordt opnieuw de hele groep nagekeken door de luizenouders of de luizencoördinator. Dit wordt herhaald tot de groep “luizenvrij” is.
http://www.doefmat.nl/index.php?page=98§ion=1

Van de Heerdstee weet ik dat de luizencoördinator daar hoofd-luis wordt genoemd. Last van luizen hebbben zit nog steeds een beetje in de taboesfeer, vooral schaamluis. Vroeger was het een schande om luizen te hebben. Tegenwoordig kunnen er grapjes en woordspelingen over gemaakt worden.

4 opmerkingen:

Dineke zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Dineke zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Johan Fehrmann zei

Bovenstaande reacties zijn op verzoek van reageerder zelf verwijderd. Het is niet mogelijk alleen een naam in een reactie te verwijderen, daarom alles verwijderd. De reactie kan nog een keer worden gezet maar dan anoniem.

ZonderNaam zei

Luizen, als je er over praat krijgen veel mensen jeuk op het hoofd :)

Ik ben ook een "luizenmoeder".
Op de eerste dag dat ik dienst had in het Luizen Opsporings Team (De Beijumkorf) Hadden mijn beide kinderen luizen. Wat een leuk toeval, maar niet heus.
En ze waren ook nog zo goed als de enige van de hele school.
Maar ik was meteen ervaringsdeskundige, en luizen hebben was minder erg dan ik altijd had gedacht.
Overigens kreeg ik ze zelf niet, raar maar waar.

Op verzoek van mijn kinderen dit keer een anonieme reactie :)