zaterdag 21 april 2012

BLOGGEN VOOR GEHANDICAPTEN

Nee, ik geloofde er niet in. Fratsen. Net als de de vakjes adad(idd ADHD, dank A.) pdd-nos en burn-out. Flauwekul allemaal, modeverschijnselen. Verzonnen ziektebeelden. Geneuzel. Tien jaar geleden had amper een mens er van gehoord.  Volgens mij moet ik gedeeltelijk op m'n standpunt terugkomen. Want, gloeiende gloeiende, wat een pijn, en wat een ongemakkelijk gevoel! Wat? Wel, de rechterarm van uw blogger lijkt wel op een rug met spitklachten. Midden in de nacht wordt hij er wakker van, wat een vervelend gevoel!. Zit hij teveel achter, voor, of op de pc? Het was de afgelopen dagen niet meer te harden. Naar de huisarts en jemelen over pijnstillers? Nee, toe even zeg, ik kom uit de Veenkolonien, het gebied van nait soezen en nait jeuzel'n. Een laptop op schoot bracht even uitkomst, evenals een handige friemel-smartfoon. Maar ik moet toch ook op m'n bureau kunnen internetten en bloggen?
Aan een Beijumse legde ik m'n klacht voor: "Je moet even naar de computerzaak op west gaan, daar hebben ze muisarm-matjes." Het resultaat ziet u op de foto. Het eerste resultaat op Beijumnieuws, geschreven met behulp van zo'n ding leest u nu. Vreselijk, wat een afgang. Een gel mouse pad, las ik op de verpakking. Straks eventueel ook nog een kunstgebit en een kunstheup? Met een rollator door de wijk? Ok, niet zo overdrijven, en niet spottend schrijven over hulpstukken.
Kruidenvrouw Saskia Nieboer smeerde ondergetekende z'n rechterarm vrijdagmiddag met smeerwortelzalf in:" Moet je goed warm houden."
Het is wat.  Wat een lust en motivatie om de gekste, groenste en kunstigste wijk van de stad in woord en beeld te verslaan. En dan wordt je geconfronteerd met een muisarm. Hoe heet dat? RSI? Nee, daar doen we niet aan.
Of toch wel? Halen de mode- en hokjesverschijnselen me in? Eens te meer blijkt gezondheid het hoogste goed te zijn.

3 opmerkingen:

anirnith zei

mmm jammer dat je adad (moet dat niet adhd zijn?), PDD-NOS en burnout in een adem noemt met RSI!
de eerste drie zijn toch echt dingen die je niet aan de buitenkant ziet en zich voornamelijk afspelen in het hoofd (al heeft een burnout vaak juist veel lichamelijke klachten) en een RSI is juist iets wat lichamelijk is...

misschien een idee om je iets te verdiepen in de termen en dan inderdaad je mening van bij sturen!

heb zelf een zoon van 12 met adhd en pdd-nos, zit op speciaal onderwijs en inderdaad toen ik zelf jong was waren deze termen er nog niet... dan gingen kinderen met dit soort dingen rechtstreeks naar de ZMLOK of LOM-school afgeschilderd als domme kinderen terwijl ze dat vaak echt niet zijn!

jammer dat je dat zo ziet!

Alie zei

Ben het zeer met A eens. Heb zelf ook een zoon met ADHD, ben zo blij dat er een hokje voor is.. Niet dat ik het toejuich, maar wel omdat je als ouder begrepen wordt. Voordat je een officiele diagnose hebt, is je kind idd gewoon erg druk en lastig (zal wel aan de opvoeding denken, denken ze er waarschijnlijk ook nog bij). Maar wij moeten als opvoeder juist alle zeilen bijzetten om ons kind zn leven in goede banen te leiden. Ik ben niet rouwig om zn stempel, we krijgen juist hierdoor hulp en erkenning voor het probleem.
RSI is van andere aard, daar ben je inderdaad toch echt zelf verantwoordelijk voor geweest. Zorgen voor betere ondersteuning tijdens het computeren is van essentieel belang. Ik heb al jaren schouderklachten, heb dus een stoel met de armleuningen zo dat mn arm daarop leunt tijdens pc gebruik, en mn pols leunt op het blad waar het toetsenbord op staat. Nergens last van. Zit ik een kwartier achter een laptop, dan begint de pijn alweer...
Smeerwortelzalf helpt heel goed, en ook de gelpad zal helpen, maar de grootste hulp kun je zelf bedenken.
Bij de Action heb je goede braces te koop voor je elleboog/pols. Voor als je niet achter de pc zit :-).
Succes en beterschap. Het gaat wel weer over bij goed in acht nemen van..
De adhd van mn zoon helaas niet..

Anoniem zei

Het is jammer genoeg zo dat we eerst moeten doormaken wat een ander meemaakt voordat we begrip kunnen opbrengen .
Harder dan hard zijn helpt echt niet .
Begrip wel .