zondag 8 april 2012

RUSTIGE PAASDAGEN


Nee, het is geen foto uit de Wiershoeck- en Schooltuin. Het is een paasstuk die thuis op tafel bij een Beijumse staat. Ik zie o.a. eieren, kuikentjes en lieveheersbeestjes. Pasen 2012.
Pasen is de belangrijkste christelijke feestdag. Men viert de opstanding van Jezus uit de dood nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is. Christenen herdenken met Pasen de herrijzenis van Jezus uit het graf, op de derde dag na zijn kruisiging. In veel kerken wordt in de nacht van Stille Zaterdag op Paaszondag een wake gehouden. Aan het einde van deze wake wordt de Paasdag met feestelijk gezang begroet.
Pasen was vroeger ook een seizoensgebonden landbouwfeest. Het markeerde het begin van de lente en het einde van een tijd van schaarste, die heerstte als de voorraden van de winter opraakten.
Veel paasgebruiken zijn afgeleid van dit niet-christelijke lentefeest, zoals het rapen van eieren.
Boeren beschouwden eieren als een kiem van kracht. Ze begroeven ze in hun velden opdat ze hun kracht op de bodem over zouden brengen en voor een goede oogst zouden zorgen. http://www.beleven.org/feest/pasen

Ondergetekende doet het vandaag even rustig aan. Er staat nog een blogbericht geprogrammeerd, verder kunt u alleen in geval van Beijumer breaking news actuele berichten tegemoet zien. Rustige paasdagen toegewenst.

1 opmerking:

Anoniem zei

Zo zie je maar weer ,als we tijd en aandacht hebben kunnen we het allemaal zelf en nog veel beter !