zondag 22 april 2012

SWUEINMUJIEB (4)

Gistermiddag keek ik, en vast miljoenen met mij, gefascineerd naar de persconferentie waarop drie heren verklaarden dat hun regeringsoverleg was mislukt. Een jaar geleden waren dezelfde heren nog dikke boezemvrienden, want oh oh, wat hadden ze een vertrouwen in elkaar en in hun samenwerking. En maar lachen, elkaar op de schouders slaan en verklaren dat ze bezig waren Nederland gezonder en sterker te maken. Gezonder en sterker in economische zin natuurlijk, ik heb niet een keer het gevoel gehad dat de mensen in het land ze echt interesseerden.

De 'weglachpremier' lachte gisteren niet één keer tijdens de met z'n maat Verhagen gehouden persconferentie, waarin ze uitlegden waarom het Catshuisoverleg mislukt was. Was hij het lachen verleerd? Opeens was het slecht geacteerde toneelstukje van lachen en optimisme veinzen, wat ruim een jaar heeft geduurd, voorbij. Wat een sukkels. Sukkels?

Ja, dat Verhagen en Rutte ooit met de cowboys van de PVV in zee zijn gegaan blijft me verbazen. Wat een opportunisme, machtsdrang en domheid.
Natuurlijk haakte Wilders gistermiddag af. Die wil kunnen schelden en tieren vanaf de zijlijn. Die heeft geen zin in regeringsverantwoordelijkheid. En tegelijkertijd het schijnheilige spel spelen al zou hij de hoeder en het schild van en voor de kwetsbaren in de samenleving zijn. Dat je dat spel niet doorziét! De hypocriet was toch ruim een jaar geleden de mede-architect van de bezuinigingen in o.a. de zorgsector?

 Bijna dagelijks merk ik op de werkvloer in zorginstellingen hoe het hardwerkende personeel gebukt gaat onder de gesel van bezuiningsdrift. En dan gaat zo'n Wilders gistermiddag verkondigen dat hij het opneemt voor de aow-ers die 'het land hebben opgebouwd.' Wat een empathié ineens.(...)
Zouden Verhagen en Rutte de leugenachtigheid, schijnheiligheid en ratachtigheid van Wilders een jaar geleden, toen ze een kabinet gingen regelen, echt niet in de gaten hebben gehad? Of was het gewoon een kwestie van soort zoekt soort? Want als jezelf ook niet deugt, en dezelfde eigenschappen vertoont, tja.

Negatief gesteld? Nee, beste lezers, ik kan alleen moeilijk positief zijn over politieke leiders die de menselijke maat helemaal kwijt zijn geraakt, die helemaal in de euro zijn gegaan, en die zieken en kwetsbaren in de samenleving zien als dé doelgroep waar ze gemakkelijk geld, en dus personeel, weg kunnen halen.
Wat een 'oude politiek' de afgelopen weken in het Catshuis, wat een achterkamertjesgekonkel. Wat valt zo'n Wilders toch driedubbel door de mand. Een Verhagen die z'n christelijke principes van naastenliefde overboord heeft gegooid, en een Rutte die z'n liberale standpunten aan de zwarte kousen van de SGP uitleverde.

Nee, gauw wegwezen. Neem een paar jaar wachtgeld mee en verdwijn aub van het toneel. Het vertrouwen in de politiek is bij mij door het gestuntel van dit drietal tot onder het minpunt gedaald. Wat zal die ruggengraatloze Gert Leers opgelucht zijn, die kan z'n sado-masochistische verhouding met Wilders eindelijk en ook nog eens buiten z'n schuld om stoppen.
Of het eventueel na verkiezingen over links veel beter zal gaan? Nee, waarschijnlijk niet, maar zo erg als het het afgelopen jaar, en vooral de laatste zes weken ging, kan het denk ik niet
.
Ik vestig m'n hoop nu op langdurige Belgische toestanden. Is het zo erg om een keer een jaar geen regering te hebben?

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Belgische toestanden? Zou niet best zijn. Griekse ook niet. Maar idd, wat hebben ze er zooi van gemaakt.

Stan zei

De Belgische oud-premier Guy Verhofstadt noemt PVV-leider Geert Wilders hypocriet.

Volgens de fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement bekritiseert Wilders de Grieken, maar pleit hij er nu voor om de Griekse laksheid te kopiëren.

Verhofstadt reageert hiermee op het mislukken van de onderhandelingen in het Catshuis. "Wilders beweert dat hij de bezuinigingen niet kan steunen omdat de Europese begrotingsregels onzinnig zijn", zegt
Vrhofstadt. http://nos.nl/artikel/364969-verhofstadt-wilders-is-hypocriet.html

Anoniem zei

Wat mij betreft een trefzekere analyse.

Anoniem zei

Links maakt toch wel degelijk andere keuzes, de SP heeft haar bezuinigingen ook laten doorrekenen
maar gaat dan ten koste van "rechtse hobby's", bijv. vliegtuigen, Afghanistan, subsidiering villa's en grote bedrijven,etc., andere keuzes en eerlijker delen, tja, rijk moet rijker en arm moet armer worden, dus zal wel niet zover komen.