maandag 23 april 2012

MAANDAGOCHTEND (112)

Het ziet er redelijk vroom en heilig uit op deze een na laatste maandag van april. M'n oog werd een half uur geleden naar dit venster getrokken, zie foto, ergens midden in de wijk. Een Mariabeeld, hartjes en een gordijn. Ondergetekende weet dat hier Portugezen wonen, dat gordijn voor het raam verbaast hem daarom niet. Niet dat dit Portugezen eigen is, volgens mij zijn gordijnloze ramen een typisch Hollands verschijnsel. Als ik bezoek uit Duitsland krijg, en soms komt een verre Australische vriend uit Melbourne over, dan verbazen die zich altijd over het feit dat je zomaar bij de bewoners van huizen hier naar binnen kunt koekeloeren, Je ziet ze achter de tv zitten, of samen aan de etenstafel, dat kennen ze in het buitenland niet zo. (Als het té gegeneraliseerd is hoor ik het graag). Het kan niet anders, of hier wonen gelovige mensen. Je zet er geen Mariabeeld voor de flauwekul neer. Ik heb nooit moeite met uitingen van religieuze aard, tenzij het gedonder om de hoek komt kijken dat het eigen geloofje zo nodig beter en hoger ingeschaald moet worden dan die van anderen. Onze God is de enige, echte en ware, en beter dan de rest. Bekijk hiervoor vooral deze video van De Positivoos. Onze God is de Beste.
Laat ik het er maar op houden dat in de kern alle wereldreligies de waarden liefde, verdraagzaamheid, vergevingsgezindheid, naastenliefde en respect hoog in het vaandel hebben staan. Maar dat mensen er vaak een potje van maken en de machtsstrijd ingaan.
Maria is in het Nieuwe Testament en in de Koran de moeder van Jezus. Volgens de christelijke traditie is zij de dochter van Joachim en Anna; in de Koran wordt melding gemaakt van Imraan als haar vader. Voor katholieken is zij de belangrijkste heilige. In de Rooms-katholieke Kerk en Oosters-orthodoxe Kerk heeft Maria als Moeder van God een belangrijke rol in het geloofsleven. In de Orthodoxe Kerk is de gangbare uitdrukking voor Maria Moeder Gods en niet Maria. Er is binnen de theologie zelfs een complete discipline die zich speciaal op haar richt: de mariologie. Verschillende liturgische feesten en hoogfeesten worden ter ere van haar gevierd. http://nl.wikipedia.org/wiki/Maria_(moeder_van_Jezus)

De nieuwe week is weer begonnen. En geloof het of niet, je kunt er zelf wat van maken. Met of zonder Maria en alle andere bijbelse figuren.

1 opmerking:

Anoniem zei

Misschien verzinnen we allemaal onze eigen manier om het leven draaglijk te houden . In wezen is de mens een eenzaam dier.