zondag 15 april 2012

NOG 40 DAGEN TOT HÉT BOEK...

Op de foto ziet u de winkelende Jaap Ekhart, een der co-auteurs van het op 23 mei uit te geven boek Boeren, Burgers en Beijumers. Regelmatig kom ik hem tegen in Winkelcentrum Beijum. Net als Lammert Doedens, en sinds kort ook Gerben de Vries,  ook co-auteur, en waarschijnlijk binnenkort geportretteerd op Beijumnieuws. Wat doen al die schrijvers toch aan de boodschapperij? Ekhart: "Ik ben behalve schrijver en excursieleider ook huisman."

Ik vroeg Jaap Ekhart wat zijn bijdrage voor Het Boek zal zijn. Ja, natuurlijk, het gaat over een stuk geschiedenis van Beijum. Over beelden in en rond Beijum. Over de herinneringen van enkele Beijumers, over architectuur en over Modern Beijum vanaf 1969. Ook redigeert hij teksten voor Hét Boek. Druk genoeg, zogezegd.
Dit stuurde hij op, de indeling qua hoofdstukken, en hij mailde verder: Ik heb een aantal teksten geschreven (zie de bijlage). Andere bijdragen van mij zijn: het uitleggen en verklaren van enigszins moeilijke begrippen zoals beklemrecht, stuwwal, heerd, collatie etc. Het inhoudelijk op elkaar afstemmen van de verschillende hoofdstukken. Beeldmateriaal (foto's, plattegronden, kaarten) verzamelen. Verder ben ik de assistent-redacteur van Jaap van Leeuwen.
Pagina DEEL I
H1: Jaap Ekhart, Beijumerweg (een geschreven rondleiding)
H2: Gert Kortekaas, Archeologie
H3: Egbert van der Werff, Middeleeuwen
H4: Lammert Doedens, Borgheren
H5: Gerben de Vries, 1800-1900
H6: Gerben de Vries, 1900-1977
H7: Jaap Ekhart. Herinneringen (interview drie oud-bewoners)
Pagina DEEL II
H8: Jaap Ekhart, Modern Beijum (Beijum vanaf 1969)
H9: Erik Knollema, Natuur
H10: Johan Fehrmann, Herkomst bewoners
H11: Jaap Ekhart, Heerden (waar staan / stonden de heerden waarnaar de straten vernoemd zijn?)
H12: Jaap Ekhart, Architectuur
H13: Willy koolstra, Kunst
H14: Jaap Ekhart, Beelden
H15: Scholen, Scholen
(Volgende aflevering, ja toch wel, schrijver historicus Gerben de Vries.

Geen opmerkingen: